Volledig scherm
Geslaagd! Luba en Mats plaatsen de vlag met hun schooltassen met vereende krachten in de houder bij het dakkapel. © Rolf Hensel

Mats en Luba uit Arnhem hangen na lang wachten op uitslag de schooltassen in de vlaggenmast

ARNHEM Mats van der Graaf (17) en zijn zus Luba (19) hangen samen de vlag uit het raam bij hun ouderlijke huis aan de Veluwestraat in Arnhem. 

Mats is geslaagd voor de Mavo, Luba voor de Havo. Allebei nemen ze deze zomer met hun diploma onder de arm afscheid van het Montessori College aan de Utrechtseweg in Arnhem. 

Lang wachten

,,Ze hebben lang op de uitslag moeten wachten", vertellen hun ouders achter het gebak. ,,Twee uur langer dan gewoonlijk.” Een technische storing bij het administratiesysteem Somtoday dat de berekeningen voor veel scholen in Nederland doet gooide even roet in het eten. 

Spanning

Maar na de verlossende telefoontjes is de druk eraf. ,,Mijn mentor heeft me meteen gefeliciteerd", zegt Mats. Het drong niet gelijk tot hem door. ,,Ik lag het op bed af te wachten. Ik vroeg nog aan mijn mentor of ik een herkansing kreeg. Ik was een beetje in de war van de spanning.”  

YouTube kanaal

Mats maakt furore op zijn eigen YouTube kanaal met  meer dan 65.000 abonnees. Dat deze krant hem ‘influencer’ noemde gaf voor hem aanleiding om die term op de hak te nemen en de kritiek te bespreken van een 'zuurpruim’ die vond dat hij maar een vak moest leren. Dat vak gaat hij nu leren.

,,Ik ga na nu in Utrecht  audiovisuele vormgeving en animatie studeren. Dat past helemaal in mijn straatje. Van alle dingen die ik daar straks leer hoop ik mijn YouTube-kanaal te kunnen verbeteren.” Zus Luba gaat naar de Hogeschool Arnhem Nijmegen om de opleiding Facility Manager te volgen. Maar nu eerst feesten!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.