Volledig scherm
© Shutterstock

Pas op examenkandidaat! ‘Door tv-kijken verlies je kennis’

ExamensELST/ RHENEN - Meer scholieren in de spreekkamer en hogere uitgifte van kalmerende medicatie: ook huisartsen merken de invloed van de centrale eindexamens. Jaarlijks piekt de uitgifte van hartslagverlagende bètablokkers rond de examens. 

Die werden volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) vorig jaar mei 2.100 keer voorgeschreven.

Exacte gegevens over het doktersbezoek van examenkandidaten zijn niet bekend. ,,Wel zien praktijken ieder jaar in aanloop naar de examens een toename van het aantal scholieren in de wachtkamer. Ik schat zo’n 5 procent’’, zegt Aard Verdaasdonk, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging in het gebied Gelderse Rivieren.

Pufje

Verdaasdonk heeft zelf een praktijk in Elst (Utrecht), bij Rhenen. Examenkandidaten melden zich vooral bij hem met stressgerelateerde klachten als angst en slecht slapen. Hoestende leerlingen vragen een speciale aanpak.

,,De drankjes die we daartegen normaal voorschrijven, kunnen suf maken. Daarom is het advies bij examens soms een pufje.’’

Quote

Het belangrijk­ste wat ik leerlingen adviseer is op tijd ontspan­ning te zoeken.

Pillen zijn niet zaligmakend

Bètablokkers zijn ook bij Verdaasdonk het meest uitgegeven ‘examenmedicijn’. Inname van een pil kort voor de eindtoets verlaagt de hartslag en het stressgevoel. Toch zijn pillen niet zaligmakend, meent de Elster arts (51).

,,Het belangrijkste wat ik leerlingen adviseer is op tijd ontspanning te zoeken.’’ Bij voorkeur niet via tv, tablet of smartphone. ,,Uit onderzoek blijkt dat scholieren een derde van hun geleerde kennis verliezen als ze na het studeren nog op een beeldscherm kijken.’’ 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © CEES ZORN
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het Kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.
  2. LIVE | Tussenstand opbrengst Elfstedenzwemtocht: 2,7 miljoen euro

    LIVE | Tussen­stand opbrengst Elfsteden­zwem­tocht: 2,7 miljoen euro

    Maarten van der Weijdens tweede Elfstedenzwemtocht zit er 'bijna’ op. Nadat de Olympisch zwemmer vrijdagavond vertrok vanuit het Friese Leeuwarden is hij, na te zijn gekeerd in Dokkum, nu via Burdaard en Barthlehiem op weg naar de finish. Maarten wordt tegen half zeven op de meet verwacht. Hoe vergaat het hem onderweg? We houden het hier live voor je bij, inclusief video's, achtergrondinformatie en commentaar van onze verslaggevers ter plekke.