Volledig scherm
© Shutterstock

Pas op examenkandidaat! ‘Door tv-kijken verlies je kennis’

ExamensELST/ RHENEN - Meer scholieren in de spreekkamer en hogere uitgifte van kalmerende medicatie: ook huisartsen merken de invloed van de centrale eindexamens. Jaarlijks piekt de uitgifte van hartslagverlagende bètablokkers rond de examens. 

Die werden volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) vorig jaar mei 2.100 keer voorgeschreven.

Exacte gegevens over het doktersbezoek van examenkandidaten zijn niet bekend. ,,Wel zien praktijken ieder jaar in aanloop naar de examens een toename van het aantal scholieren in de wachtkamer. Ik schat zo’n 5 procent’’, zegt Aard Verdaasdonk, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging in het gebied Gelderse Rivieren.

Pufje

Verdaasdonk heeft zelf een praktijk in Elst (Utrecht), bij Rhenen. Examenkandidaten melden zich vooral bij hem met stressgerelateerde klachten als angst en slecht slapen. Hoestende leerlingen vragen een speciale aanpak.

,,De drankjes die we daartegen normaal voorschrijven, kunnen suf maken. Daarom is het advies bij examens soms een pufje.’’

Quote

Het belangrijk­ste wat ik leerlingen adviseer is op tijd ontspan­ning te zoeken.

Pillen zijn niet zaligmakend

Bètablokkers zijn ook bij Verdaasdonk het meest uitgegeven ‘examenmedicijn’. Inname van een pil kort voor de eindtoets verlaagt de hartslag en het stressgevoel. Toch zijn pillen niet zaligmakend, meent de Elster arts (51).

,,Het belangrijkste wat ik leerlingen adviseer is op tijd ontspanning te zoeken.’’ Bij voorkeur niet via tv, tablet of smartphone. ,,Uit onderzoek blijkt dat scholieren een derde van hun geleerde kennis verliezen als ze na het studeren nog op een beeldscherm kijken.’’ 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © CEES ZORN
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraaien
    PREMIUM

    Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraai­en

    ARNHEM - Je denkt dat je rustig en veilig woont, en opeens moet je je huis uit vanwege een gaslucht en explosiegevaar. Het gebeurde afgelopen zomer in Nijmegen twee keer binnen vier dagen: aan de Gildekamp in Lindenholt op 8 juli 2019, en aan de Neerbosscheweg vlak bij het Goffertstation op 11 juli. Wat de geestelijke gezondheidszorg niet kan voorkomen, komt bij de rechter op het bord. En wat doet die ermee?