Spiektips: cola, horloge en woordenboek voor beter punt

NIJMEGEN - Woordenboeken Nederlands zijn bij ieder examen als hulpmiddel toegestaan. Een uitgever speelde daar slim op in. Die ontwierp een ‘woordenboek’ dat vol stond met begrippen die examenkandidaten moesten kennen. Het boek werd nog voor de examens verboden. Goed leren biedt de meeste kans op een diploma, toch blijven er voldoende spiekmogelijkheden over. De Gelderlander zet er drie op een rij.

1. Cola als ingrediënt voor topcijfer

Veel scholieren mogen tijdens examens eten en drinken meenemen. Dat geeft brandstof aan het lichaam, maar ook mogelijkheden om de toetsscore op te krikken. Slimme scholieren bedachten dat ze het etiket van een flesje cola konden weken om het vervolgens na te maken. In de nieuwe versie staan er echter geen cola-ingrediënten, maar examenweetjes op het etiket. Met zo’n flesje tank je extra drinken én kennis.

2. Tijd voor een goed punt

Mobieltjes gebruiken is uit den boze bij examens. Ze moeten vooraf worden ingeleverd tot spijt van veel leerlingen. Er zijn verhalen bekend van leerlingen die hun telefoons bij schooltoetsen in een vreemde taal gebruikten om de betekenis van woorden op te zoeken. Dat gaat niet tijdens de examens, maar er is een oplossing. De smartwatch. Deze slimme horloges staan ook in verbinding met het internet en zijn alleen door heel oplettende surveillanten van ouderwetse klokjes te onderscheiden.

3. Tóch het woordenboek

De eerder genoemde spiekwoordenboeken zijn bij de huidige examens verboden, maar een gewoon Nederlands woordenboek mag nog altijd mee naar binnen. Dat biedt kansen, menen sommige leerlingen. Want wat een drukker kan, kunnen zij zelf ook: in dat woordenboek zelf vooraf belangrijke aantekeningen zetten. Kleine kans dat surveillanten al die honderden woordenboekpagina’s van iedere examenkandidaat gaan controleren.

Volledig scherm
Een docent Nederlands controleert bij het eindexamen een woordenboek op spiekbriefjes © AD/Hollandse Hoogte

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.