Uit de examenbanken: ‘Eén woord. Drie letters. K..’

ExamensNIJMEGEN – We zijn begonnen! Tot en met 23 mei proberen verspreid over de verschillende niveaus 217.285 leerlingen hun middelbareschooldiploma te halen. De Gelderlander doet dagelijks verslag vanuit de schoolbanken en volgt negen leerlingen op de voet. 

De examenperiode is donderdag officieel losgebarsten. Maar niet iedereen schoot even fijn uit de startblokken.

Jesper Zwartkruis (18, havo) uit Venray: ‘Een woord, drie letters’

Volledig scherm
Jesper Zwartkruis uit Venray. © Paul Rapp

,,Mijn eerste reactie? Een woord, drie letters. K-u-t. Drie uur lang geconcentreerd moeten zijn op hetzelfde stukje papier. Drie uur lang continu dezelfde wiskunde-opdrachten die ratelen door je hoofd; dat is niet aan mij besteed. Het was een lange zit.”

,,Toch ben ik over mijn prestatie niet ontevreden. Het ging best lekker. Ik heb op internet al snel even de antwoorden gecheckt en verwacht wel dat ik een voldoende gescoord heb. Als het een beetje meezit, haal ik zelfs een zeven op mijn eindlijst. Lekker begin!’’

Eva Schipper (18, vwo) uit Aalten: ‘Zomaar iets aangekruist’

Volledig scherm
Eva Schipper uit Aalten © Paul Rapp

,,Ik weet niet goed wat ik van mijn eerste examen moet denken. Scheikunde was anders dan verwacht. Er zaten meer rekenvragen in dan bij de oefentoetsen. En de tijd was krap. Niemand uit mijn klas ging eerder weg en zelf heb ik ook zo’n 5 van de 28 vragen niet afgekregen.”

,,De laatste paar minuten heb ik besteed aan het random invullen van wat antwoorden, zodat er in ieder geval nog iets stond. Nu snel door naar Nederlands. Dat ligt me veel beter. Als bijbaantje werk ik voor een lokale Achterhoekse krant.’’

Quote

De tijd was krap. Niemand uit mijn klas ging eerder weg en zelf heb ik ook zo’n 5 van de 28 vragen niet afgekregen

Eva Schipper

Silas Floor (18, vwo): ‘Een motor op urine’

Volledig scherm
Silas Floor uit Ede. © Paul Rapp

,,Scheikunde ging goed. Ik ben tevreden, al heb ik het laatste onderdeel – over een door urine aangedreven motor – niet helemaal afgekregen. Verder viel het me op hoe goed het Pallas Athene College, mijn school, voor de examenkandidaten zorgt.” 

,,Bij een ochtendexamen mag je vooraf aangeven of je koffie of thee wilt en ‘s middags deelden ze flesjes water uit. De sfeer in de gymzaal was fijn. Al moeten de mensen die buiten bij het fietsenhok staan niet te hard praten. Dat geluid gaat dwars door de muur heen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland