Uit de examenbanken: ‘Van te veel leren word je gek’

EXAMENSNIJMEGEN – Tot en met 23 mei proberen verspreid over de verschillende niveaus 217.285 leerlingen hun middelbareschooldiploma te halen. De Gelderlander doet dagelijks verslag vanuit de schoolbanken en volgt negen leerlingen op de voet. 

Na een proloog van twee dagen, start vandaag de eerste volledige examenweek. Hoe zijn onze kandidaten het weekend doorgekomen?

Koen Lueb (vmbo-g/t)

Volledig scherm
Eindexamenkandidaat Koen Lueb uit Zevenaar. © Gerard Burgers

‘Van leren word je gek’
Koen (15) uit Zevenaar: ,,Van te veel leren word je gek, daar ben ik afgelopen week wel achter gekomen.

Na mijn eerste toetsen heb ik dit weekend bewust wat minder in de boeken gezeten. Vrijdag eerst een mooi feestje gehad bij een bruiloft van een bekende uit de buurt. En de dagen daarna lekker geholpen op de boerderij van mijn ouders.

Het vee eten geven en wat kleine klusjes doen in en om de stallen: dat zorgde voor een goede afwisseling tussen de momenten dat ik wel aan het leren was voor economie. Met dat examen start ik deze week.’’

Sabine Hellegering (vmbo-t)

Volledig scherm
Sabine Hellegering uit Lienden. © Paul Rapp

‘Ben klaar voor week twee’
Sabine (16) uit Lienden: ,,Ik ga met een goed gevoel de tweede examenweek in! Biologie en Nederlands gingen al prima. Ik heb ze online nagekeken en denk dat ik voor beide tussen de 6 en 7 gescoord heb. Fijn!

Maandag economie. Daar sta ik een 6,1 voor. Mijn laagste punt. Maar ik heb goed geleerd dit weekend. Het verschil tussen reëel en nominaal inkomen heeft voor mij geen geheimen meer. Gerelaxt heb ik ook nog. Zaterdag op een verjaardag. Zondag gezellig Moederdag gevierd en Chinees gegeten. Klaar voor de rest van de toetsen!’’

Jara Wijshake (vmbo-k)

Volledig scherm
Jara Wijshake uit Wijchen. © Paul Rapp

‘Blij dat ik weer aan de bak mág!’
Jara (16) uit Wijchen: ,,Sinds vorige week maandag had ik geen examens, dus ik ben ‘blij’ dat ik vandaag weer aan de bak mag.

Omdat de vmbo-k-examens op mijn school, het Mondial College Nijmegen, digitaal worden gehouden kan het zijn dat hetzelfde examen voor de ene leerling op een andere dag is dan voor de ander.

Zo heb ik vandaag Nederlands, een toets die vrienden vorige week al hadden. Natuurlijk worden er andere vragen gesteld, maar van mijn vrienden weet ik wel op welke onderwerpen de nadruk ligt en waar ik op moet focussen bij het leren.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”