Uit de examenbanken: ‘Ze nemen bètablokkers, stressspray en paracetamol’

ExamensNIJMEGEN – Tot en met 23 mei proberen verspreid over de verschillende niveaus 217.285 leerlingen hun middelbareschooldiploma te halen. De Gelderlander doet dagelijks verslag vanuit de schoolbanken en volgt negen leerlingen op de voet. Merken zij iets van een toegenomen populariteit van pillen en medicatie in de diplomajacht?

Volledig scherm
Eindexamenkandidaat Fleur de Bruin uit Arnhem © Gerard Burgers

Fleur de Bruin (havo) ‘Soms gebruik ik melatonine’
Fleur (17) uit Arnhem: ,,Ik was behoorlijk gestrest voor de eerste examens, maar om dan pillen te gaan slikken? Dat vind ik onzin.

Van sommige scholieren weet ik dat ze bètablokkers gebruiken om rustig te worden, dat ze van tevoren een stressspray op hun tong spuiten of gewoon paracetamol slikken voor een examen. Of het werkt? Kan ’t me niet voorstellen. Zelf heb ik weinig met zulke medicijnen. Ik neem alleen soms wat melatonine om makkelijker als ik tot laat in de avond aan het leren ben geweest. Daardoor val je makkelijker in slaap.’’

Volledig scherm
Govert Jansen uit Overasselt © Paul Rapp

Govert Jansen (vwo) ‘Sommigen slikken Ritalin’
Govert (17) uit Overasselt: ,,Aardrijkskunde was moeilijker dan verwacht. Veel inzichtsvragen. Als je de stof goed had geleerd, maakte dat weinig verschil. Of ik wel een pilletje Ritalin had kunnen gebruiken? Mwah, dat schijnt vooral te helpen om scherper te zijn tijdens het leren. Dat effect is niet bewezen en zelf gebruik ik het ook nooit.

Ritalin is eigenlijk een medicijn voor mensen met ADHD, maar ik ken genoeg scholieren die, die aandoening niet hebben en toch Ritalin slikken in de hoop zich beter te kunnen concentreren op de examenstof.’’

Volledig scherm
Eindexamenkandidaat Tim Kievit uit Elst © Gerard Burgers

Tim Kievith (vmbo-k) ‘Handig als ik trouw’
Tim (18) uit Elst: ,,Pillen, tabletten of andere medicijnen bij scholieren? Weet ik niks vanaf. Belangrijker: mijn examens zitten erop! Dat hebben we donderdag gevierd door met alle examenleerlingen van mijn school – het Hendrik Pierson College in Zetten – naar pretpark Walibi te gaan.

Zo sloten we de middelbare schooltijd die soms als een achtbaan voelde af in een park dat vooral volstaat met rollercoasters. Best toepasselijk! Mijn laatste toets was economie. Die ging veel beter dan verwacht. We moesten een bruiloft ‘berekenen’. Welke feestzaal was het goedkoopst? Hoe duur is het versturen van kaarten? Handig voor als ik ooit ga trouwen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.