Volledig scherm
Kirsten Dunst speelt Marie Antoinette in de gelijknamige film uit 2006. © REUTERS

Vraag van de dag: 'Was Bloody Mary eerder dan Madame Déficit?'

EXAMENSElke dag behandelen we hier een vraag uit de centrale examens. Dit keer een vraag uit het vwo-eindexamen geschiedenis. Daarin staan bijnamen van oude heersers centraal.

Heersers

De volgende heersers staan – met bijnaam - in willekeurige volgorde:

1. De Franse koningin Marie-Antoinette kreeg in de jaren voorafgaand aan de Franse Revolutie de bijnaam Madame Déficit (Mevrouw Staatsschuld) vanwege haar verkwistende levensstijl.

2. De Romeinse keizer Gaius kreeg de bijnaam Caligula (Soldatenlaarsje) omdat hij als kind al in soldatenkleding rondliep.

3. De Nederlandse koning Willem II had de bijnaam ‘Held van Waterloo’ vanwege zijn aandeel in de strijd tegen Napoleon.

4. De Engelse koning Richard I kreeg de bijnaam ‘Leeuwenhart’ nadat hij tijdens de Derde Kruistocht had gevochten bij de verovering van de havenstad Akko.

5. De Frankische koning Lodewijk I kreeg de bijnaam ‘de Vrome’ door zijn inzet voor de verspreiding van het christendom in het noorden van Europa.

6. De Engelse koningin Maria I kreeg tijdens de reformatie de bijnaam Bloody Mary (Bloedige Maria) vanwege haar vervolging van protestanten.

Vraag

Zet deze heersers in de juiste chronologische volgorde, van vroeger naar later. Met deze vraag zijn twee punten te verdienen. Ontstaat door het wegstrepen van één fout cijfer in de opsomming wel een juiste reeks? Dan scoor je één punt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Universiteiten en hogescholen verplaatsen tentamens wegens ov-staking

    Universi­tei­ten en hogescho­len verplaat­sen tentamens wegens ov-sta­king

    Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit Utrecht verplaatsen alle geplande tentamens van aankomende dinsdag. Vanwege de landelijke ov-staking kan niet gegarandeerd worden dat studenten en personeel de onderwijsinstellingen kunnen bereiken. De Vrije Universiteit en de Universiteit Tilburg laten de tentamens gewoon doorgaan. ,,Helaas kan het niet anders. We hopen iedereen op tijd te waarschuwen.”