Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Theo Peeters

Wat moet je doen om te slagen? De exameneisen op een rij

Zakken op gym? Wel of geen voldoende voor de rekentoets? En hoe zit het nou met die compensatiepunten? Wat er precies nodig is om de slagen blijkt voor veel examenleerlingen abracadabra. Wij zetten de belangrijkste eisen per schooltype op een rij.

Om maar met gym te beginnen: ja, je kunt zakken voor dat vak. Op de eindlijst is voor lichamelijke oefening bij alle niveaus minimaal een voldoende verplicht.

Net als voor ckv of kunst (afgezien van bij havo). Voldoe je niet aan die eis? Dan kunnen vlag en boekentas nog een jaar op zolder blijven.

Ook de rekentoets is belangrijk. Althans: elke leerling moet die toets gemaakt hebben om überhaupt in aanmerking te komen voor een diploma. Het cijfer? Dat maakt niets uit. Al heb je alleen maar je naam op het antwoordblad gezet en scoor je een 1; alleen het máken van de rekentoets is voldoende. Dat geldt voor scholieren van vmbo tot gymnasium. Net als de eis dat het gemiddelde cijfer over alle centrale examens minimaal een 5,5 moet zijn.

Maar niet alle ‘slaagvoorwaarden’ zijn gelijk. Check onderstaand overzicht maar!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.