Volledig scherm
Leden van het bel-team aan het werk bij de Klachtenlijn van Laks. © ANP

Zó klaag je het meest succesvol over je examens

NIJMEGEN/UTRECHT - De telefoon- en internetlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) staat al sinds donderdag roodgloeiend. Vanaf de start van de centrale eindexamens kwamen er in Utrecht al dik 43.000 klachten binnen. Maar lang niet alle grieven zijn even goed geformuleerd. Echt effectief klagen? Zó doe je dat!

,,Wees zo concreet mogelijk’’, tipt LAKS-klachtenlijncoördinator Bibi Reiniers (17). ,,Zeg dus niet alleen dat het examen ‘te moeilijk’ of ‘te lang’ was, maar geef duidelijk aan wáár het probleem zit. Vermeld als het kan het nummer van de vraag waar je moeite mee had en geef exact aan wát je bezwaren zijn.’’

Voor veel scholieren hoort een bezoek aan examenklacht.nl of het bellen met 030-7900900 tot de vaste rituelen na een gemaakte eindtoets. Maar of al dat klagen nou zo zinvol is? Reiniers: ,,Leerlingen hopen er door veel te klagen vaak voor te zorgen dat er een soepelere ‘n-term’ (normering, red.) komt of dat meer antwoorden via het correctievoorschrift worden goed gerekend, maar daar gaan wij niet over. Dat beslist het College voor Toetsen en Examens (CvTE, red.).’’

Toch van invloed

Wel bespreekt het LAKS aan het eind van de examenperiode haar bevindingen met het CvTE. Zo kunnen klachten indirect toch van invloed zijn op het bepalen van de n-term.

Volgens Reiniers is de klachtenlijn echter vooral een uitlaatklep. ,,Studenten die klagen zijn vaak gefrustreerd over hun examens. Bij ons kunnen ze even stoom afblazen. De klachtenlijn heeft op die manier een soort therapeutische functie.’’

Het LAKS-belpanel krijgt tijdens de examens veel bijzonderheden voor de kiezen. Die liepen dit jaar al uiteen van scholieren die zich ergerden aan het gekrijs van een pauw tot klachten over doorzakkende stoelen en winderige leraren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    Moeder vermoorde Romy (14) naar Den Haag om hogere straffen: ‘Vraag me af of het zin heeft’

    De ouders van de vermoorde kinderen Savannah, Romy en Nick gaan begin september naar de Tweede Kamer om hogere straffen voor minderjarige daders af te dwingen. De nabestaanden gaan voorafgaand aan het debat over jeugdstrafrecht persoonlijk in gesprek met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en overhandigen hierbij de 72.000 handtekeningen die ze de afgelopen weken verzameld hebben. ,,Maar ik vraag mij af of het allemaal wel zin heeft.”