Volledig scherm
Het gapende gat in de pui van het gemeentehuis in Bemmel, nadat Hans van M. daar met zijn auto naar binnen is gereden. © ANP

Machteloos, maar met een doel. Voor mensen als Van M. is geweld de enige uitweg

NIJMEGEN/BEMMEL - Wat brengt mensen als Hans van M. ertoe zoiets gewelddadigs te doen? Was het een schreeuw om aandacht of wist Van M. simpelweg niet wat hij deed toen hij met zijn auto vol gasflessen het gemeentehuis in Bemmel ramde? Klinisch psycholoog Jan Derksen van de Radboud Universiteit geeft antwoord.

Volledig scherm
Jan Derksen. © Erik van 't Hullenaar

Gewelddadige acties, zo zegt Derksen, zie je meestal bij mensen die vaker in hun leven met agressie hebben geprobeerd iets voor elkaar te krijgen. ,,Dat noemen we instrumentele agressie. Vaak voelen ze zich zo machteloos, dat ze hun agressie inzetten om een bepaald doel te bereiken. Bij mensen die in hun leven nog geen vlieg kwaad hebben gedaan, komt dit eigenlijk nooit voor.’’

Er moeten eerder agressieconflicten zijn geweest, en mensen als Van M. moeten eerder met de politie te maken hebben gehad. Dat was bij de 59-jarige man, die geen vaste woonplaats had, dan ook het geval. ,,Maar er kan in het verleden ook sprake zijn geweest van huiselijk geweld, of bijvoorbeeld relaties met vrienden die stuklopen omdat iemand om iets heel erg boos is geworden."

Verwardheid

Die boosheid, zegt de psycholoog, kan naast agressie ook leiden tot verwardheid. ,,Als ze heel boos zijn, dan verliezen dit soort mensen de realiteit uit het oog. Psychotisch zijn ze dan, en eigenlijk kun je ze niet meer verantwoordelijk houden voor hun gedrag. Ze leven dan meer in een droomwereld, waarin ze dingen doen die daarbij passen. Maar eigenlijk hebben ze geen benul van wat ze doen."

Snelle en goede hulp is voor mensen die psychotisch zijn van het grootste belang, stelt Derksen. Al is dat in het geval van Van M. niet goed gegaan. ,,Een psycholoog of psychiater had in moeten schatten dat deze man een gevaar was voor zichzelf of een ander. Hij had opgenomen moeten worden, eventueel kan dat zelfs tegen zijn zin. Maar dat is kennelijk mis gegaan hier."

Eerdere grote incidenten met inwoners Lingewaard

22 juni 2006
Een familiedrama in Huissen. Een 38-jarige vader brengt zijn 37-jarige vrouw en hun zoontje (4) en dochter (8) op gewelddadige wijze om het leven en pleegt daarna zelfmoord. Bij het gezin waren eerder problemen. De man was al enige tijd in therapie voor agressief en steeds gewelddadiger wordend gedrag.

30 april 2009
Veruit het bekendste incident: Karst T. uit Huissen raast op Koninginnedag in Apeldoorn met een auto door dranghekken en een menigte, in een optocht waar ook de koninklijke familie deel van uitmaakt. Zijn daad heeft acht doden tot gevolg, onder wie hijzelf. De directe omgeving van de Huissenaar ziet de aanslag totaal niet aankomen. Het drama is deels live op televisie te volgen. Volgens een wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee, die als eerste aanwezig was en hem voor zijn dood sprak, wilde T. de koninklijke familie treffen.

10 augustus 2010
Zes woningen worden verwoest na een gasexplosie en een brand in een appartementencomplex in Huissen. De 50-jarige dader veroordeeld tot drie jaar cel en tbs. De man draaide rond middernacht de gaskraan in zijn woning open en vertrok op zijn motor. Hij was naar eigen zeggen onder invloed van speed, kreeg spijt, reed daarop terug en liep met een brandende sigaret zijn woning binnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe