Vuurwerk mogelijk oorzaak flatbrand Arnhem, waarbij vader en zoon (4) omkwamen

Video + foto'sARNHEM - De politie houdt er rekening mee dat het afsteken van vuurwerk in de ingang van een flat aan het Gelderseplein in Arnhem de brand heeft veroorzaakt waarbij twee leden van een gezin omkwamen.

Het onderzoek van de politie is in volle gang. Volgens een woordvoerder zijn in de portiek sporen aangetroffen die er op wijzen dat vuurwerk in de hal is afgestoken. Ook worden er camerabeelden bekeken die mogelijk meer duidelijkheid kunnen geven over de oorzaak van de brand.

Daarbij kwamen tijdens de jaarwisseling een vader en zijn 4-jarige zoontje om het leven. De moeder (36) en dochter (8) raakten gewond en liggen nog in het ziekenhuis. Het gezin uit Arnhem was op bezoek in de flat toen de brand uitbrak en heeft zich waarschijnlijk met de lift in veiligheid willen brengen. Een groot deel van de flat van negen verdiepingen stond vol rook. De lift is waarschijnlijk tot stilstand gekomen doordat de stroom uitviel in het gebouw.

Meerdere bewoners zijn uit de flat geëvacueerd door de brandweer, omdat bij de brand weer rook vrij kwam. Een van de bewoners zei volledig gedesoriënteerd te zijn geweest door de duisternis en de rook.

Lees verder onder de foto.

De schade aan de flat aan het Gelderseplein is de ochtend na de brand duidelijk te zien.
Volledig scherm
De schade aan de flat aan het Gelderseplein is de ochtend na de brand duidelijk te zien. © Gerard Burgers

Verdrietig en woest

Eric Angenent, de directeur van woningcorporatie Vivare, is verdrietig en woest. ,,Het is verschrikkelijk dat een familie verscheurd is door iets lulligs als vuurwerk. Dat maakt me pislink en heel verdrietig.”

Woningcorporatie Vivare zegt opvang te willen zoeken voor mensen die zich niet veilig voelen in de flat. Daarbij kan worden gedacht aan een hotel of andere plek. Veel bewoners zijn tijdens en na de brand thuis gebleven. Volgens Vivare is dat geen probleem omdat er nauwelijks sprake is van rook- of waterschade in de woningen. Wel hebben de bewoners op last van de brandweer ramen en deuren gesloten gehouden.

Burgemeester is geschokt

Burgemeester Ahmed Marcouch is geschokt en leeft mee met de slachtoffers, zo schrijft hij op Twitter. Hij noemt de brand ‘een groot drama dat onvoorstelbaar diep ingrijpt in de levens van de betrokkenen. Ik leef intens met hen mee. Mijn gedachten gaan ook uit naar hulpverleners die hebben getracht levens te redden.’

Lees verder onder de foto.

Een agent klimt op een trap om in de flat aan het Gelderseplein te komen. De ingang van de flat moet zo min mogelijk gebruikt worden om sporen veilig te stellen voor het politie onderzoek.
Volledig scherm
Een agent klimt op een trap om in de flat aan het Gelderseplein te komen. De ingang van de flat moet zo min mogelijk gebruikt worden om sporen veilig te stellen voor het politie onderzoek. © Gerard Burgers

Gereanimeerd

Brandweer, politie en ambulancediensten hebben na de alarmmelding grote moeite gedaan om de slachtoffers te redden. Twee van hen moesten gereanimeerd worden.

De bewoners die uit hun flat moesten, konden zich nergens anders dan buiten ophouden. Sommigen liepen in de koude nacht in hun T-shirt op blote voeten rond.

Lees verder onder de foto.

Mensen kijken naar de brand in de flat aan het Gelderseplein in Arnhem.
Volledig scherm
Mensen kijken naar de brand in de flat aan het Gelderseplein in Arnhem. © Rolf Hensel

Noodtrap voor onderzoek politie

De politie onderzoekt de oorzaak van de brand, het gehele trappenhuis wordt behandeld als plaats delict. Woningcorporatie Vivare heeft een noodtrap bij de flat geplaatst zodat bewoners de flat kunnen verlaten en betreden zonder het sporenonderzoek te verstoren. Veel bewoners maken gebruik van de trap om een luchtje te scheppen of familie of vrienden te bezoeken.

Het zal naar verwachting enkele dagen duren voor de resultaten van het onderzoek van de politie bekend zijn.

De PD Unit van de politie is een mobiele werkplaats voor het sporenonderzoek.
Volledig scherm
De PD Unit van de politie is een mobiele werkplaats voor het sporenonderzoek. © Gerard Burgers
De entree van de flat Gelderseplein is door brand verwoest in Arnhem.
Volledig scherm
De entree van de flat Gelderseplein is door brand verwoest in Arnhem. © Melvin/Persbureau Heitink
Agenten bij de flat aan het Gelderseplein in Arnhem, waar tijdens de jaarwisseling een man en zijn zoon omkwamen bij een brand.
Volledig scherm
Agenten bij de flat aan het Gelderseplein in Arnhem, waar tijdens de jaarwisseling een man en zijn zoon omkwamen bij een brand. © Gerard Burgers

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.