De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een vooronderzoek naar de fatale brand in de flat aan het Gelderseplein in Arnhem, die twee mensen het leven kostte.
Volledig scherm
De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een vooronderzoek naar de fatale brand in de flat aan het Gelderseplein in Arnhem, die twee mensen het leven kostte. © Rolf Hensel

Woningcorporatie buigt zich over ‘veiligheidsgevoel’ flatbewoners na fatale brand Arnhem

ARNHEM - Woningcorporatie Vivare onderzoekt hoe het ‘veiligheidsgevoel’ van bewoners van de flat waar nieuwjaarsnacht een fatale brand woedde kan worden verhoogd. Velen van hen hebben nu het idee dat zij geen kant op kunnen bij een noodsituatie.

Zo bekijkt Vivare of er brandtrappen kunnen worden geplaatst in de flat, zonder dat iedereen straks zomaar naar binnen kan lopen, zegt Eric Angenent. Hij is de directeur van de woningcorporatie.

,,Het idee is dat je weg moet kunnen uit een woning. En als je niet meer naar de zijkanten kan, moet je een etage hoger of lager kunnen. Wanneer je bij de brand weg bent, komt de brandweer je vervolgens met een ladder halen. Hier is het pand veilig genoeg voor. Maar ook de mensen moeten zich veilig voelen en daar gaat de discussie nu over.’’

Oogje in het zeil

Afgelopen nacht heeft de brandwacht al een oogje in het zeil gehouden bij de flat, vertelt Angenent. ,,Ook om te kijken of er geen rare dingen gebeuren en of mensen zich er niet gaan ophouden.’’

Bewoners met vragen of opmerkingen kunnen terecht in een woning in de flat die daar speciaal voor is vrijgemaakt. Daar kunnen zij ook slachtofferhulp krijgen. ,,Mensen kunnen ook bezoek van ons krijgen. Dan kunnen zij zich melden via de telefoon’’, stelt Angenent.

Noodlift

Voorbereidingen voor het plaatsen van een voorlopige noodlift.
Volledig scherm
Voorbereidingen voor het plaatsen van een voorlopige noodlift. © DG

De voorbereidingen voor het plaatsen van een voorlopige noodlift zijn vanochtend van start gegaan. Het is de bedoeling dat die vanaf zaterdag, na een keuring, kan worden gebruikt. Een ‘handjevol’ bewoners dat tot die tijd niet met de trap naar beneden kan, verblijft tijdelijk bij familie of in een hotel.

Ook de schoonmaakwerkzaamheden in de flat zijn inmiddels begonnen. Die moeten aan het einde van deze week klaar zijn, vertelt Angenent.

Volgens Angenent hebben vooral het trappenhuis en de liftschacht flinke schade opgelopen door het vuur, dat vermoedelijk ontstond door vuurwerk. Bij woningen rond de lift hangt nog een brandlucht.

‘Liften jaarlijks gecontroleerd’

Hoe lang de bewoners van de flat aan het Gelderseplein precies gebruik moeten maken van de noodlift, is onduidelijk. Vivare wil de nieuwe lift in het voorjaar opleveren.

De directeur van de corporatie laat weten dat een renovatie al langer op de planning stond. ,,De liften stoppen nu om de etage. We willen ze zo maken dat ze elke etage stoppen. Daar gaan we met extra vaart mee aan de slag.’’

De oude lift was naar zijn zeggen zeker niet onveilig. ,,Liften worden jaarlijks gecontroleerd. Anders zouden we ook geen certificaat hebben gehad.’’

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.