Vrijdagavond 21.00 uur. Terwijl stratenmakers de laatste littekens uit het wegdek wegpoetsen en de rampstraat is verkleind tot het gebied direct grenzend aan de drie onbewoonbaar verklaarde woningen, nemen bewoners weer bezit van hun straat in de wijk Hillekensacker.
Volledig scherm
Vrijdagavond 21.00 uur. Terwijl stratenmakers de laatste littekens uit het wegdek wegpoetsen en de rampstraat is verkleind tot het gebied direct grenzend aan de drie onbewoonbaar verklaarde woningen, nemen bewoners weer bezit van hun straat in de wijk Hillekensacker. © dg foto /Jeroen Kuitert

‘Pas over twee, drie maanden terug naar huis’

NIJMEGEN - De tuin van Susan Broens-Hickford grenst direct aan de huizen die compleet werden weggevaagd door de enorme klap die een gasexplosie woensdagmiddag veroorzaakte. Hoewel niet onbewoonbaar verklaard, keert ze onder geen beding met haar man en dochter terug naar huis.

Links op de foto de tuin van Susan Broens-Hickford.
Volledig scherm
Links op de foto de tuin van Susan Broens-Hickford. © Foto: Bert Beelen

Gesprongen ramen, scheuren in muren, een beschadigd dak en minstens vijftien procent van de inboedel is vernield. ,,De schade is gewoon te groot”, vertelt Broens. 

Ook mentaal is ze nog niet toe aan een terugkeer. Daarvoor is het gebeurde allemaal nog te vers, te heftig. ,,Mijn man reed drie minuten voor de klap nog op z’n fiets door het steegje achter ons huis. Toevallig stonden we op het moment dat het gebeurde allebei voor op straat.”

‘Alleen een schrammetje’
Hun dochter was echter wel binnen. ,,We hadden net de konijntjes opgehaald bij de dierenarts. Gelukkig had ze die al in het hok gezet en was ze boven bezig. Ze wilde net iets van de grond pakken toen de klap kwam. Alle ramen sprongen eruit en de tussenmuur zit vol scheuren. Ze had alleen een schrammetje. Ongelooflijk...”

Broens en haar gezin verbleven de afgelopen dagen net als een aantal buurtgenoten in het Van der Valk-hotel in Lent. Daar werden ze vanmorgen bijgepraat door onder meer burgemeester Hubert Bruls. Die vertelde dat er drie woningen onbewoonbaar zijn verklaard, maar die van haar zat daar niet bij. 

‘Bruls zocht me op’
,,Ik heb meteen duidelijk gemaakt dat we nu niet teruggaan naar onze woning en vervolgens ben ik uit de meeting gelopen. Later zocht de burgemeester me op. Op dat moment merkte ik hoe begaan hij is.”

Tijdens de schouw van hun woning bleek dat ook de verzekering in de meedenkstand staat. ,,Totdat ons huis is opgeknapt kunnen we terecht op een soort vakantiepark in Groesbeek. En voor onze kat en konijntjes hebben we opvang gevonden. Dat is nodig, want het kan wel eens twee, drie maanden duren voordat we weer naar ons eigen huis terug kunnen.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.