Volledig scherm
Getroffen bewoners halen kacheltjes bij het tijdelijke informatiecentrum aan het Mondriaanplantsoen in Ede. © Tamara Reijers

Geen oogoperaties in kliniek Ede door gasstoring

EDE - Door de gasstoring in Ede kunnen maandag 30 geplande oogoperaties bij Bergmar Clinics niet doorgaan. „De operatieruimtes krijgen we met kachels onvoldoende verwarmd, maar de spreekuren gaan gewoon door. Dat gebeurt in kamertjes van 4 bij 4 meter. Dan is een straalkachel voldoende”, zegt een woordvoerder.

Hij meldde zich zondag bij het tijdelijke informatiecentrum aan het Mondriaanplantsoen. Daar stonden 500 kachels klaar voor de bewoners van de getroffen wijk Maandereng die sinds zaterdagmorgen zonder gas – en dus zonder verwarming en warm water – zitten. „De hete luchtblazers gaan het hardst. Die radiotoren zijn rotdingen om te tillen”, zegt een medewerker van Liander.

Compensatie
Nadeel: de kachels vreten stroom, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de regeling van Liander bij een storing. Wie 4 uur geen gas heeft gekregen, krijgt vanaf dat moment elke 4 uur zonder gas 20 euro van de netbeheerder. De verwachting is dat de storing – die bij een afslag van de A12 begon toen er een waterleiding knapte en het water in de gasleiding terecht kwam – 3 tot 5 dagen zal duren.

In totaal zijn zo''n 500 huishoudens en bedrijven door de storing getroffen.

De Vallei