ANP
Volledig scherm
ANP

Komt er een geboortegolf in Ede over negen maanden?

EDE - Op sociale media kwam het de afgelopen dagen regelmatig voorbij toen het over de gasstoring in Ede ging: 'Dan zal er wel een geboortegolfje komen.' Maar hebben we inderdaad sneller seks als het koud in huis is? Het lijkt er niet op.

Een bewoner van de Edese wijk Maandereng heeft woensdagochtend net twee kachels terug gebracht. Het huis van de zestiger is weer warm. Heeft de korte koudegolf binnenhuis voor meer intimiteit gezorgd? „Voor mij niet, maar ik en mijn vrouw zijn ook wat ouder. Misschien de jongere mensen", lacht hij."

Elke keer als er stroom of gas uitvalt, roept men snel iets over een geboortegolf. De man heeft het nu in Ede ook al gehoord. Maar hebben we echt sneller seks als er voorzieningen uitvallen? In 2007 leek het erop. Toen meldde de gemeente Maasdriel een geboortegolfje negen maanden na een grote stroomstoring in de Bommelerwaard. Een directe link kon men echter niet leggen. Bovendien, bij andere gemeenten in het gebied was er geen sprake van een significante stijging, zelfs een daling.

En ook al was het in Maasdriel wel het geval, de vraag is of het effect van een stroomuitval (geen licht en geen televisie en internet) niet groter is dan een gasuitval, waardoor het koud in huis is, zoals nu in Ede. Het is statistisch niet te bewijzen. En ook seksuologe Astrid Kremers durft er geen uitsluitsel over te geven. „Er zijn dagelijks ontzettend veel prikkels die iets doen met onze zin in seks. Dit is er dan één van. Iedereen reageert daar verschillend op. Voor de één kan het stimulerend zijn, de ander vind de kou misschien juist helemaal niet fijn. En met stroomuitval kan het dan wat anders zijn."

En dan zijn er natuurlijk ook nog tal van andere redenen die meespelen met geboortecijfers. Zoals voor Mirjam van Eeken, die ook enkele dagen zonder gas zat in Ede "Je kruipt wel wel wat dichter tegen elkaar aan. Maar we hebben al drie kinderen. We wilden er eigenlijk niet nog een", zegt ze lachend. Echt geloof in een geboortegolfje in Ede vanwege de gasstoring heeft ze niet. "Maar we gaan het zien, over negen maanden."

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei