Volledig scherm
Medewerkers van netbeheerder Liander werken aan de leidingen. In Ede hebben ongeveer vijfhonderd huizen en bedrijven geen gas. © ANP

Gasstoring Ede ontstaan onder A12

UpdateDe gasstoring in Ede die is ontstaan door een gat in een leiding onder een afrit van de A12, is voorlopig niet verholpen. Netbeheerder Liander meldde vanmiddag in een brief aan de bewoners dat de 'zeer vervelende situatie nog enkele dagen kan duren'. Drie scholen blijven maandag dicht.

In de Gelderse plaats hebben ongeveer vijfhonderd huizen en bedrijven sinds gisterochtend geen gasAanvankelijk was er sprake van 1500 getroffen huizen, daarna 1200, maar na onderzoek bleken dat vijfhonderd huizen. 

In de hoofdleidingen is water aangetroffen door een gat in de leiding. 
De breuk lijkt spontaan te zijn ontstaan. Onderzocht wordt hoe dat heeft kunnen gebeuren, meldde een woordvoerster van de gemeente vandaag. 

Scholen

De drie basisscholen in het gebied die maandag dicht blijven zijn de Fransiscusschool, OBS Uniek en de Koningin Beatrixschool. De ouders van de ongeveer 800 leerlingen van deze scholen die samen in een gebouw zitten, kregen te horen dat de school voor maandag niet verwarmd zou zijn.

Kinderdagverblijf Jottum!, ook in het getroffen gebied, laat via de website weten, maandag wel open te zijn. Mocht het gas nog niet op tijd zijn aangesloten, wordt er middels elektrische kachels bij verwarmd.

Oplossing

Monteurs werken sinds gisteren aan een oplossing voor de storing. Sinds vanmorgen zijn medewerkers van Liander de gasleidingen aan het schoonmaken.  Pas daarna kan de gastoevoer weer worden hersteld. ,,Het schoonmaken van de gasleidingen is een tijdrovende klus; wanneer u weer wordt aangesloten op het gas is nog onbekend'', schrijft Liander in de brief.

De gedupeerden krijgen een compensatie voor de gasonderbreking. Voor de eerste acht uur van de onderbreking is dat een bedrag van 35 euro en voor elk tijdvak van vier uur daarna 20 euro.

Opvang

Van de opvang voor gedupeerden van de gasstoring is in de nacht van zaterdag op zondag minimaal gebruik gemaakt. Een gezin met onder anderen een baby overnachtte in congrescentrum/hotel De Reehorst, dat speciaal hiervoor is geopend.

Volgens de gemeente hebben 'de meeste mensen andere oplossingen gevonden'. Ook zijn straalkachels uitgedeeld. Wel wandelen af en toe mensen De Reehorst binnen om te douchen en koffie te drinken. In de wijk Maandereng, waar de storing is, is een informatiepunt ingericht.