Volledig scherm
© afp

Dappere Dumoulin buigt voor Froome na ultiem duel

Hij probeert het. Eén keer, twee keer, drie keer. Maar bij proberen blijft het. Op vijf kilometer van de top van de laatste klim van de Giro d'Italia - die naar het skioord Cervinia - breekt de veer bij Tom Dumoulin. Rozetruidrager Chris Froome kan hem keer op keer volgen als hij aanvalt - en als Froome zelf een keer versnelt worden de verhoudingen zichtbaar. Ze zijn niet veranderd sinds gisteren, toen Froome de Giro op zijn kop zette. In de laatste dagen van de Giro is Froome simpelweg te sterk voor alles en iedereen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© belga

Door Thijs Zonneveld

Voor Dumoulin zit er niets anders op dan zich neer te leggen bij zijn tweede plaats. Hij wacht op Sam Oomen, zijn meesterknecht, en rijdt zich daarna leeg voor de renner die zich de afgelopen drie weken leeg reed voor hem. De poging om Oomen nog een paar plekjes verder te laten stijgen in het klassement mislukt, maar chique is het wel. Oomen zal als negende eindigen. En dat als meesterknecht van de titelverdediger.

De rit naar Cervinia biedt een schouwspel op twee fronten. Het eindklassement van de Giro valt er in de beslissende plooi, maar er is ook een gevecht om de etappezege. Al vroeg in de rit rijdt er een grote kopgroep weg, met daarin veel Nederlanders. De twee die het langste vooraan overblijven: Koen Bouwman en Robert Gesink. Die laatste komt er in het slot van deze Giro meer en meer doorheen. Hij is sterk, maar niet sterk genoeg voor de dagzege. Die gaat naar Mikel Nieve. Gesink wordt tweede.

Zonder ongelukken wint Chris Froome morgen de Giro, in de afsluitende sprintersrit in Rome. Met aan de ene kant naast hem Tom Dumoulin, die in Froome een opvolger heeft. De derde podiumplek gaat naar Miguel Ángel López na een off-day van Thibaut Pinot.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© afp

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

0 km

Uiteindelijk finishen alle favorieten in dezelfde tijd, waardoor het zeker is dat Froome de Giro gaat winnen. Dumoulin zal als tweede eindigen morgen in Rome.

1 km

De favoriten zitten in de laatste kilometer! López en Carapaz rijden een aantal seconden voor Oomen, Pozzovivo, Dumoulin, Froome, Formolo en Poels.

2 km

Robert Gesink eindigt als tweede! Bij de favoriten rijdt Dumoulin op kop voor ploeggenoot Oomen om de top-10 plek van Oomen veilig te stellen. Daar rijden Carapaz en López nu weg.

0 km

Mikel Nieve wint! De Spaanse klimmer pakt zijn derde ritzege ooit in de Giro. Nu is het wachten op de toppers, die zullen zo'n vijf minuten later finishen.

1,4 km

Mikel Nieve gaat de rit winnen. Hij gaat aan de laatste kilometer beginnen met een voorsprong van 7 minuten op de groep met Froome, waar ook Dumoulin weer is teruggekomen.

2,7 km

Dumoulin probeerde het weer, maar Froome countert en rijdt de Nederlander uit het wiel. Carapaz en López volgen de rozetruidrager, maar Dumoulin kan niet mee. Hij gaat zijn Giro-titel niet verdedigen.

4 km

Dumoulin gaat het zeker nog eens proberen, maar 40 seconden dichtrijden op 6 kilometer van de streep, het lijkt lastig te worden. Gesink rijdt inmiddels op plek twee in de wedstrijd, enkel achter Nieve.

4,5 km

Sam Oomen imponeert! Hij rijdt op kop bij de favorieten, met Dumoulin, Froome, Carapaz, López en Pozzovivo in zijn wiel.

5 km

Dumoulin gaat, maar Froome zit direct op het wiel. Oomen komt vervolgens ook terug en hij rijdt meteen weg, met Carapaz en López.

6 km

Carlos Betancur neemt nu over bij Movistar, dat een plan heeft met kopman Carapaz, virtueel vierde in de stand.

7 km

Nieve gaat de rit winnen, maar de spanning ligt in het klassement. De toppers blijven bij elkaar. Zij moeten nog negen kilometer, leider Nieve nog zeven.

8 km

Nog zo'n 15 man in de groep met favorieten. Dumoulin zit achter rozetruidrager Froome. Hij moet 40 tellen goedmaken op deze slotkim naar Cervinia, de laatste bergrit van deze 101ste Giro.

9 km

Naast Dumoulin zit ook Oomen nog in de groep met favorieten, waar Movistar met vier renners vooraan rijdt. Nieve blijft maar gas geven en loopt uit tot 9'15.

10 km

Gesink heeft bij de achtervolgers op koploper Nieve pech. Wat jammer voor de renner van LottoNL-Jumbo die kansrijk was voor het podium van de etappe. Movistar versnelt in het peloton.

Movistar Team on Twitter

Giro101 Cambio de guardia en el pelotón. @rubenfa comienza a poner ritmo por parte de Movistar Team. @victordelaparte y @cabg1989 cubren a @RichardCarapazM. Restan 10 km para Nieve; algo más de 13 para los favoritos.

12 km

In de groep met Dumoulin zitten nog zo'n 30 renners, waaronder leider Froome en ook Pozzovivo, Carapaz, Bennett en López. De ploeg van Froome, Team Sky, bepaalt het tempo.

Giro d'Italia on Twitter

Last climb of #Giro101 ☹️ | Ultima salita del #Giro101 ☹️

12 km

Nieve gaat nog altijd goed vooruit en is op weg naar de zege! Maar eigenlijk doet dat er niet toe. De grote vraag is: lukt het Tom Dumoulin om zijn Girotitel toch te prolongeren? Nog een halfuur en dat weten we het!

14 km

Negen minuten na Nieve zijn ook de favorieten begonnen aan de slotklim. Wanneer plaatst Dumoulin zijn aanval? Nogmaals: Dumoulin moet 40 seconden goedmaken op rozetruidrager Froome. Team Sky op kop in het peloton.

18 km

Nieve begint aan de slotklim naar Cervinia. Hij moet nog een klein uurtje knallen en dan mag hij straks juichen op de laatste berg van deze Giro. Het peloton volgt op 8'30.

21 km

Met Astana nog altijd op kop komt ook het peloton boven op de St. Pantaléon. De achterstand op Nieve is 8'20. Het peloton zal niet voor de dagzege strijden, maar enkel voor het klassement op de slotklim naar Cervinia.

23 km

De bergtrui gaat zonder ongelukken naar Froome. Niemand kan de Britse klassementsleider nog uit de blauwe bergtrui rijden. Maar houdt de Brit ook het roze? Dumoulin moet straks op de slotklim 40 seconden goedmaken op Froome.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Als Tom Dumoulin de Ronde van Italië voor de tweede keer op rij op zijn naam wil schrijven, moet het zaterdag gebeuren. De Nederlandse wielrenner van Sunweb begint de laatste bergrit, door de organisatoren aangewezen als de zogenoemde koninginnenrit, met veertig seconden achterstand op klassementsleider Chris Froome. De Brit nam vrijdag met een indrukwekkende solo van 80 kilometer verrassend de leiding over van Simon Yates.

De twintigste etappe in de Giro gaat over 214 kilometer van Susa naar Cervinia. In het parcours zijn drie beklimmingen van de eerste categorie opgenomen. De finish in Cervinia is bergop. ,,Zaterdag is de laatste lastige dag. Alles is nog mogelijk. Eerst hoopten we op een inzinking van Yates. Dat is gebeurd. Nu hopen we op een inzinking van Froome'', toont Marc Reef, de ploegleider van Dumoulin bij Sunweb, zich hoopvol.

De Ronde van Italië eindigt zondag met een vlakke etappe in Rome. Als Froome de Giro op zijn naam schrijft, maakt hij zijn 'treble' compleet. De Brit van Team Sky won eerder de Ronde van Frankrijk (vier keer) en de Ronde van Spanje.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Overige sporten