Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Bedrijf dat levert aan Over de Maas krijgt boete voor dumpen van granuliet in haven Amsterdam

UPDATEAMSTERDAM/ ALPHEN - De rechtbank van Amsterdam heeft het bedrijf Graniet Import Benelux een boete van 50.000 euro opgelegd waarvan 30.000 voorwaardelijk voor het illegaal dumpen van granuliet in de  Amsterdamse haven. Het bedrijf, onderdeel van Bontrup, levert het granuliet dat nog altijd dagelijks in natuurplas Over de Maas bij Alphen wordt gestort.

De havenpolitie ontdekte de illegale lozing op 14 maart vorig jaar tijdens een vaarsurveillance. In de Amsterdamse haven Zanzibar zagen de agenten dat een kraanmachinist werkzaam bij het bedrijf een geul had gegraven waardoor regenwater en granuliet in de haven terechtkwam. De verdachte had daarvoor geen vergunning. Graniet Import Benelux heeft de lozing toegegeven. 

Het is niet voor het eerst dat het bedrijf een boete krijgt voor het illegaal lozen van granuliet. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is het bedrijf daar tussen 2015 en 2018 meermaals voor beboet. 

De officier van justitie benadrukte op de zitting dinsdagochtend dat vervuiling van oppervlaktewater moet worden voorkomen. ,,Het is niet voor niets dat er zware eisen worden gesteld aan bedrijven of personen die zich met het water bezig houden. En het is niet voor niets dat er streng toezicht wordt gehouden op bedrijven die hun activiteiten in de buurt van water uitvoeren”, aldus de officier.

Geen ruimte meer in Amsterdam 

Graniet Import Benelux en moederbedrijf Bontrup kwamen eerder negatief in de publiciteit door een uitzending van Zembla. Hieruit bleek dat er sinds november 2019 honderdduizenden tonnen granuliet in natuurplas Over de Maas worden gestort. Het bedrijf zou van de bergen granuliet afmoeten, omdat er geen ruimte meer over is op het terrein in Amsterdam. 

Granuliet is een afvalstof die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen. De steenslag wordt gebruikt bij de aanleg van snelwegen. Maar bij het productieproces wordt ook een chemisch middel gebruikt dat ervoor zorgt dat het overblijvende granietpoeder indikt. Dit ingedikte materiaal, granuliet, wordt door het bedrijf zelf aangemerkt als grond. Maar er zijn ook deskundigen die wijzen op de risico's omdat niet bekend is wat de toegevoegde chemische stof op termijn doet bij toepassing in het water. 

Maas en Waal