Een schip stort een lading bij Over de Maas.
Volledig scherm
Een schip stort een lading bij Over de Maas. © Foto Peter Deurloo/DG

Busreis naar Haagse zitting over stort granuliet aangepast

BENEDEN-LEEUWEN - De busreis die Sociaal Maas en Waal organiseert om in Den Haag bij de bijeenkomst over de stort van granuliet te kunnen zijn, wordt aangepast. In Den Haag komen onder meer wethouder Ans Mol en het burgercollectief Dreumelse Waard aan het woord. 

Omdat de Haagse agenda is veranderd, rijdt de bus eerder terug. Aanvankelijk zouden er een rondetafelgesprek en een hoorzitting zijn, maar deze zijn nu samengevoegd. Dat betekent dat er maar een zitting komt, van 11.15 tot 13.30 uur. 

Daarbij komen onder meer wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal en een vertegenwoordiger van het burgercollectief Dreumelse Waard aan het woord. Ze zullen hun visie geven op de stort van granuliet, een reststof van de steenbreekindustrie, in de plas van Over de Maas bij Alphen. Ook komen er enkele deskundigen aan het woord over de mogelijke effecten van granuliet, waar een chemische stof aan is toegevoegd, op het leefmilieu.

Betrokken ambtenaren worden niet gehoord

Het bedrijf Bontrup dat de granuliet levert en oud-minister Halbe Zijlstra, die er mede voor heeft gezorgd dat de vergunning voor het storten van het granuliet door Rijkswaterstaat mogelijk werd gemaakt, komen niet naar de zitting. Ook de betrokken ambtenaren worden niet gehoord. 

De ministers Van Veldhoven en Van Nieuwehuizen zien geen aanleiding om het storten van granuliet stop te zetten. In een brief verklaarden zij deze week granuliet te beschouwen als grond. Ook voldoet de stort van het granuliet volgens de ministers aan alle wettelijke eisen. Wel hebben de ministers aangekondigd dat er naar aanleiding van alle onrust extra onderzoek komt.

Sociaal Maas en Waal wil met inwoners van Maas en Waal de sprekers tijdens de zitting steunen. De bus vertrekt maandag op het dorpsplein in Beneden-Leeuwen om 8.30 uur en rijdt terug om 15.00 uur. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij pbmdonkers@live.nl

Maas en Waal