Storten van granuliet  bij zandwinningsgebied Over de Maas.
Volledig scherm
Storten van granuliet bij zandwinningsgebied Over de Maas. © Koen Verheijden

Gemeente West Maas en Waal doet officieel handhavingsverzoek om stort granuliet te stoppen

ALPHEN - De gemeente West Maas en Waal wil tot aan de rechter gaan om de stort van granuliet in zandwinningsplas Over de Maas stil te leggen. De gemeente heeft maandag een officieel handhavingsverzoek neergelegd bij Rijkswaterstaat en bij de Inspectie Leefomgeving en Transport om het storten van de mogelijk gevaarlijke stof stil te leggen. 

Dat bevestigt wethouder Ans Mol. ,,Vorige week heeft de minister in een gesprek aangegeven pas in juni op zijn vroegst klaar te zijn met nieuw onderzoek naar het ‘toepassen’ van granuliet. Tot die tijd gaat het gewoon door.  Maar dan is de plas al bijna vol. Dit is voor ons een mogelijkheid om er iets tegen te doen.’’

Weg naar de rechter

Als de twee partijen over een week aangeven niet te willen handhaven, kan de gemeente naar de rechter stappen. 

Vorige week maandag werd in een hoorzitting in de Tweede Kamer duidelijk dat het niet onwaarschijnlijk is dat er kankerverwekkende stoffen vrij kunnen komen in het water. Bovendien blijken deskundigen en journalisten van Zembla te beschikken over documenten waaruit al blijkt dat granuliet niet gezien kan worden als grond, én dus niet zomaar gestort kan worden. 

Ook kamerleden willen dat stort stopt. 

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben inmiddels ook gevraagd de stort te stoppen. Dinsdag zou de kamer stemmen over moties waarin dat werd gevraagd. Vanwege de coronacrisis gaat die stemming echter niet door.  Mol benadrukt dat het handhavingsverzoek niets te maken heeft met het uitstellen van die stemming. ,,Dit was iets waar wij al langer mee bezig waren.’’

Wat is granuliet?

Granuliet is een afvalstof die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen. De steenslag wordt gebruikt bij de aanleg van snelwegen. Bij het productieproces wordt ook een chemisch middel gebruikt dat ervoor zorgt dat het overblijvende granietpoeder indikt. Dit ingedikte materiaal, granuliet, wordt door de top van Rijkswaterstaat gezien als grond. Er zijn echter deskundigen die wijzen op de risico’s omdat niet bekend is wat de toegevoegde chemische stof op termijn doet bij toepassing in het water.

Maas en Waal