Maandag voerde de SP actie tegen de granulietstortingen. De partij probeerde de toegang tot de zandwinplas te blokkeren.
Volledig scherm
Maandag voerde de SP actie tegen de granulietstortingen. De partij probeerde de toegang tot de zandwinplas te blokkeren. © David van Haren

Hoorzitting granuliet Tweede Kamercommissie gaat niet door, klachten worden wel gehoord in ‘rondetafelgesprek’

DEN HAAG - De hoorzitting van de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat over het storten van granuliet, die voor aanstaande maandag stond geagendeerd, gaat niet door. Wel gaat het ook geplande rondetafelgesprek door.  

In de hoorzitting zou onder meer het bedrijf Bontrup, dat het granuliet in Over de Maas stort, aanwezig zijn, maar het heeft afgezegd. Hetzelfde geldt voor oud-minister Halbe Zijlstra die Bontrup heeft geholpen toestemming te geven voor de stortingen. 

Dat betekent niet dat de bezwaren uit Maas en Waal niet gehoord worden. In het rondetafelgesprek komen wel onder meer de gemeente West Maas en Waal, Burgercollectief Dreumelse Waard en Zembla aan het woord.

Ondieper maken van de plas

Granuliet is een restproduct bij het breken van graniet. Het wordt in Over de Maas gebruikt om de plas ondieper te maken om er een natuurplas van te maken. De tegenstanders vinden dat granuliet afval is dat niet in deze plas thuishoort.

Maas en Waal