Dit weekend voerde de SP nog actie tegen de stort van granuliet in Over de Maas.
Volledig scherm
Dit weekend voerde de SP nog actie tegen de stort van granuliet in Over de Maas. © David van Haren

Minister: stort granuliet is niet schadelijk, maar wel extra onderzoek om onrust weg te nemen

DEN HAAG - De stort van granuliet in de zandwinplassen bij Alphen is veilig. Dat concludeert minister Van Veldhoven op basis van een reeks aan onderzoeken naar de stort. Ondanks dat komt er wel een nieuw onderzoek. De stort kan ondertussen gewoon doorgaan, er wordt zelfs meer gestort doordat de vergunning is uitgebreid. 

Tv-programma Zembla onthulde enkele weken geleden dat de stort doorging terwijl dat afgeraden werd door  verschillende ambtenaren van Rijkswaterstaat. Dat zorgde voor flinke bezorgdheid bij omwonenden die zich al jaren druk maken over de materialen die in de diepe plas worden gestort. 

‘Geen schadelijke gevolgen’

Wat is granuliet? 

Granuliet is een afvalstof die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen. De steenslag wordt gebruikt bij de aanleg van snelwegen. Bij het productieproces wordt ook een chemisch middel gebruikt dat ervoor zorgt dat het overblijvende granietpoeder indikt. Dit ingedikte materiaal, granuliet, wordt gezien als grond. Er zijn echter deskundigen die wijzen op de risico’s omdat niet bekend is wat de toegevoegde chemische stof op termijn doet bij toepassing in het water. 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat het toepassen van granuliet geen schadelijke gevolgen heeft voor de kwaliteit van het milieu en de leefomgeving. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken die in de loop van de jaren zijn gedaan. Dat er intern bij Rijkswaterstaat onenigheid was over de stort bij Over de Maas komt volgens de minister vooral doordat een interne discussie bij de organisatie lang duurde.

Die discussie, ‘waar de verantwoordelijke minister te laat bij was betrokken’ ging over de vraag of granuliet nu als ‘grond’ of als ‘bouwstof’moet worden gezien. Pas na anderhalf jaar discussie velde de top van Rijkswaterstaat samen met het ministerie in oktober 2019 het oordeel dat er geen reden is om granuliet te zien als bouwstof. De stof kan wat Den Haag betreft gewoon gezien worden als grond en mag dus gedumpt worden in ontzandingsplassen. 

Wethouder verwacht grondig onderzoek 

Een bureau dat nog niet eerder bij de stort betrokken was, zal desondanks opnieuw een onderzoek doen. Dit onderzoek gebeurt echter enkel om onrust bij omwonenden weg te nemen, zo schrijft de minister. 

Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal hoopt dat dit onderzoek de zorgen inderdaad zal wegnemen. Ze stelt echter wel dat het gaat om een serieus onderzoek. ,,Voor het eerst wordt het een onderzoek dat niet gedaan is in opdracht van Rijkswaterstaat of het betrokken bedrijf. We hebben inmiddels de toezegging dat we zelf ook monsters mogen laten nemen.’’ Mol is teleurgesteld dat de stort ondertussen doorgaat. ,,We kregen zelfs de melding dat de vergunning recent is opgehoogd van 500.000 naar 750.000 ton.’’

Mol gaat binnenkort opnieuw in gesprek met het ministerie. ,,In al die rapporten wordt gekeken naar de milieuhygiënische aspecten. Wij hebben zelf deskundigen naar die rapporten laten kijken. Bij elk rapport hebben zij vragen bij verschillende aannames.’’

Granuliet ook in beken op de Veluwe

Uit de brief van de minister blijkt verder dat granuliet op veel andere plekken in het land is neergelegd. Zo is er granuliet gebruikt bij de ophoging van een woonwijk in Genemuiden, bij het verondiepen van zandwinputten in Cuijk en als bodem- en oeverbekleding bij diverse beken op de Veluwe. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal