Ook deze carnavalswagen komt, vergezeld van de makers, naar de actie.
Volledig scherm
Ook deze carnavalswagen komt, vergezeld van de makers, naar de actie. © DG

Protest Over de Maas zondag gaat door ondanks actie SP

actieALPHEN/DREUMEL - Het protest van de actiegroep Stop Granuliet Over de Maas, aanstaande zondag, gaat door ondanks de actie van de SP. Die partij probeerde maandag met bootjes de ingang van de zandwinplas te blokkeren.

Beide protesten zijn gericht tegen het storten van granuliet in de zandwinplas Over de Maas. Granuliet is een restproduct bij het breken van graniet, onder meer voor de productie van asfalt. Dagelijks komen er zo'n 6 schepen granuliet storten om de plas ondieper te maken. Deze moet worden omgevormd tot een natuurgebied. 

Symbolische afsluiting

Stop Granuliet Over de Maas sluit op 8 maart om 14.00 uur de toegang tot de plas symbolisch af met een touw. Er komen die dag geen schepen lossen. De actie is gericht tegen Rijkswaterstaat dat de storting mogelijk maakt. Tv-programma Zembla onthulde enkele weken geleden dat dit tegen de zin van lagere waterstaatsambtenaren is. De top van RWS drukte de zaak door. Een gesprek met een delegatie vanuit de gemeente West Maas en Waal had geen resultaat.

Lopend naar de ingang

De actievoerders verzamelen zondag vanaf 13.30 uur bij de Alphense kant van de pont naar Lith en lopen dan naar de ingang van de plas om die af te sluiten. Maandag 9 maart is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over dit onderwerp mede naar aanleiding van de uitzending van Zembla.

‘Wij zijn van mening dat granuliet geen grond is maar een afvalproduct en dus dat het niet zomaar gestort mag worden in Over de Maas’, schrijven de actievoerders. Ze krijgen onder meer steun van een carnavalsclub die met 50 mensen komt opdraven. Die hebben een carnavalswagen gemaakt over de stortingen.  

‘Kinderen zijn ook welkom het is een ludieke actie waarmee we aandacht hopen te krijgen van de pers en de Tweede Kamer', schrijft de actiegroep op Facebook. Ze raadt aan laarzen of stevige wandelschoenen aan te trekken vanwege het blubberige terrein.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal