De Groene Heuvels in Ewijk.
Volledig scherm
De Groene Heuvels in Ewijk. © Eveline Van Elk

‘Uitzetting’ gaat door op Ewijks vakantiepark Groene Heuvels ondanks (hoge) kosten

EWIJK - Hoge kosten zijn voor de gemeente Beuningen geen reden om te stoppen met optreden tegen permanente bewoning op vakantiepark de Groene Heuvels in Ewijk. 

Dat meldt burgemeester Daphne Bergman in een brief aan D66. 

Hoge kosten

Deze partij stelde verschillende vragen over de situatie op de Groene Heuvels, onder andere over de (hoge) kosten. Die kunnen fors oplopen tijdens een ‘handhavingsprocedure’, beaamt de burgemeester. Vooralsnog zijn volgens haar de kosten op te vangen binnen het bestaande budget. Ook krijgt de gemeente via het provinciale project Ariadne extra hulp, schrijft ze, voor handhaving en juridische ondersteuning. 

Permanente bewoning en huisvesting van buitenlandse medewerkers is niet toegestaan op het recreatiepark. Toch gebeurt het al vele jaren. Nu treedt de gemeente er tegen op. Iedere huiseigenaar moet de woning weer recreatief gaan gebruiken. Wie dat niet doet, krijgt een boete die steeds verder oploopt. 

Fases

Het optreden tegen de bungaloweigenaren gebeurt in fases. Begin maart moeten de eerste mensen hun huisje weer gebruiken als vakantiewoning. Een groot deel van de eigenaren, met name de permanente bewoners, is hier niet blij mee. Bij vrijwel iedere openbare vergadering in het gemeentehuis zijn ze aanwezig. Dan vertellen ze hun verhaal en stellen ze vragen. 

,,Velen wonen nu noodgedwongen op de Groene Heuvels, mede door de woningnood. Dat er geen huizen beschikbaar zijn voor ons, interesseert de gemeente niet”, zei huisjeseigenaar Peter van Laar vorige week nog.

Hij hoopt net als veel andere eigenaren dat er een ‘uitsterfconstructie’ komt, net als in het Brabantse Vinkeloord. Met andere woorden: dat zij als huidige bewoners er mogen blijven wonen totdat ze overlijden of verhuizen. 

Maas en Waal