Volledig scherm
Wegwerkzaamheden op de kruising Apeldoornseweg-Sonsbeeksingel in Arnhem. © DG

Apeldoornseweg gaat acht dagen lang compleet op slot

ARNHEM - De Apeldoornseweg in Arnhem gaat woensdag 31 juli compleet op slot. Tussen de Jansbuitensingel en de Weg achter het Bos is tot donderdag 8 augustus geen verkeer mogelijk. Niet de stad in, niet de stad uit.

De afsluiting is uit nood geboren. Aannemer Heijmans Infra, die half februari met de klus begon, kampt met tegenvallers en vertraging bij de herinrichting van de belangrijke in- en uitvalsweg. Met name de waterleidingen onder het wegdek zorgen voor tijdverlies.

Door de weg acht dagen af te sluiten, kan de Apeldoornseweg weer open als op maandag 12 augustus de Pleijroute (N325) voor groot onderhoud in zuidwestelijke richting wordt afgesloten door de provincie Gelderland. Tot en met zondag 25 augustus is er geen verkeer mogelijk tussen Knooppunt-Velperbroek en het Nijmeegseplein.

Gevolgen voor verkeer beperkt

Bij de aanbesteding van de reconstructie van de Apeldoornseweg was een van de voorwaarden dat het verkeer te allen tijde door zou kunnen rijden. Dat lukt nu niet. ,,Het is vervelend, maar we snappen het wel”, zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem, de opdrachtgever.

De gevolgen voor de verkeersdoorstroming blijven beperkt, is de inschatting van de gemeente. ,,De maatregel valt samen met het afsluiten van de A325 tussen Knooppunt-Ressen en het Nijmeegseplein. Daardoor is er minder verkeer in Arnhem”, aldus de woordvoerder. ,,Het is hiervoor eigenlijk een ideaal moment.”

Waterleiding zit veel dieper

Heijmans Infra heeft vooral veel oponthoud bij het werk doordat huisaansluitingen op de waterleiding langs de Apeldoornseweg veel dieper in de grond zitten dan op kaarten staat aangegeven, zegt omgevingsmanager Erwin Berghuis van Heijmans. ,,En iedere aansluiting is weer anders.”

Het is bepaald niet voor het eerst dat het verschil tussen theorie en praktijk roet in het eten gooit. Zo duurt het werk aan de Eusebiusbinnensingel weken langer dan verwacht omdat een telecomkabel liep op een verkeerde diepte in de grond bleek te zitten. Donderdag moet daar weer verkeer kunnen rijden.

11 augustus moest alles klaar zijn

De Apeldoornseweg is, tot opluchting van de gemeente Arnhem, vanaf 11 augustus (de oorspronkelijke einddatum voor de gehele klus) weer in beide richtingen voor verkeer bruikbaar. Tussen 8 en 11 augustus is verkeer stadinwaarts nog gestremd.

Heijmans Infra is op 11 augustus nog niet klaar. De aannemer heeft nog tot 7 september nodig om het werk af te ronden. In die periode is de Apeldoornseweg tussen de Paul Krugerstraat en de Sonsbeeksingel nog afgesloten. De Krugerstraat en de Sonsbeekweg zijn wel open.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.