Volledig scherm
Transportminnend Lingewaard vreest lange files in de zomer op de A325 en N325. © Rijnhout Media

Lingewaard moet omleiding A325 en N325 slikken

HUISSEN - Transportbedrijven in Lingewaard moeten komende zomer vele kilometers omrijden vanwege werkzaamheden aan de A325 en N325. Het kan niet anders, meldt de provincie Gelderland die zegt rekening te moeten houden met de belangen van de hele regio.  

De transportbedrijven en ook de gemeente Lingewaard vrezen grote verkeersproblemen in juli en augustus en trekken daarom aan de bel bij de provincie. Wethouder Johan Sluiter sprak maandag met gedeputeerde Conny Bieze, maar veel leverde dat niet op. Het was een constructief en open gesprek, zo meldt de provinciewoordvoerster. ,,Wij hebben begrip voor de wethouder, die opkomt voor de belangen van de ondernemers in Lingewaard. Maar we kunnen en willen de planning niet veranderen. We gaan gefaseerd te werk en de planning is afgestemd op een groot evenement dat in de zomer plaatsheeft: de Nijmeegse Vierdaagse.” 

Gekkenwerk

Transportbedrijven zullen tijdens de afsluitingen gebruik moeten maken van de door de provincie ingestelde omleidingsroutes. Gertjan Maters van het gelijknamige transportbedrijf uit Huissen is boos. ,,Om op het Velperbroekcircuit te komen moeten we straks bijna vijftig kilometer omrijden. Gekkenwerk. Alsof je van Huissen via Amsterdam naar Groningen rijdt, zo voelt het.”

Maters, die circa 95 vrachtwagens heeft, vreest door het rijden van honderden extra kilometers per dag tienduizenden euro's schade te leiden. Niet fijn, maar het gaat hem vooral over de betrouwbaarheid van zijn bedrijf. ,,Als straks Huissen op slot zit, want dat gaat echt gebeuren, dan weet ik niet of wij met onze lading op tijd op de bouwplaatsen arriveren. Onze goede naam staat op het spel.”

Televisiespots

De provincie Gelderland benadrukt dat het onderhoud aan de weg echt nodig is en dat er is gekozen voor een strategie met ‘een korte maar hevige impact’. ,,Er zal ernstige verkeershinder zijn, maar de regio krijgt er een goed onderhouden weg voor terug”, legt de provinciewoordvoerster uit.

Gelderland heeft deze week 3.500 mails verstuurd naar ondernemers in de regio om hen te informeren over de werkzaamheden. Vanaf vrijdag worden er radio- en televisiespots worden uitgezonden, zodat de omleidingen tijdig bij de weggebruikers bekend zijn. 

Lingewaard vreest dat veel mensen de omleidingsroutes negeren en door de kernen heen zullen rijden. De provincie vraagt iedereen ‘verantwoordelijkheid te nemen’. ,,De omleidingsroutes zijn er niet voor niets. Rijd om en dender niet met een vrachtwagen door een woonwijk heen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe