Volledig scherm
Voorbeeld van trajectcontrole. © Robin Utrecht

Nieuw systeem op Pleijroute: ‘Trajectcontrole eerlijker dan flitspaal’

ARNHEM - ,,Een trajectcontrole is een eerlijker systeem dan de welbekende flitspaal”, zegt Patrick Rugebregt van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) in een reactie op het plaatsen van een systeem op de Pleijroute (N325) in Arnhem dat over een langere afstand de maximumsnelheid controleert.

Met het groot onderhoud aan de drukke provinciale weg tussen het Nijmeegseplein en het Velperbroekcircuit is de afgelopen weken ook de apparatuur aangebracht voor de trajectcontrole die het Openbaar Ministerie eind 2017 al aankondigde. Wanneer het systeem daadwerkelijk gaat controleren en bekeuren, is niet bekend gemaakt.

Over het systeem op de Pleijroute, waar 80 kilometer per uur de maximumsnelheid is, wordt op sociale media soms heftig gediscussieerd. Toch vindt rond de 70 procent van de automobilisten trajectcontroles acceptabel, weet Rugebregt van de SWOV. ,,De flitspaal meet één moment, de trajectcontrole doet dat van begin tot eindpunt”, verklaart hij.

Meer ongelukken bij sneller rijden

Reden voor het Openbaar Ministerie om op de N325 te gaan controleren, is het aantal ongevallen op de weg. Als de gemiddelde snelheid op een weg omhoog gaat, neemt het aantal ongevallen en de ernst daarvan doorgaans toe. Te hard rijden vergroot de kans op ongelukken, blijkt uit statistieken.

In Nederland stijgt het aantal verkeersdoden. Vorig jaar vielen in het verkeer 678 doden, 65 meer dan in 2017. Als het aantal snelheidscontroles in Nederland vóór 2020 zou worden verdubbeld, aldus de SWOV, dan zou dat in het jaar 2020 waarschijnlijk minimaal 70 verkeersdoden en 1.060 ernstig verkeersgewonden besparen.

Het kabinet wil naar nul verkeersslachtoffers in 2050.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.