Volledig scherm
Nieuwe vangrail op A325 tussen Elst en Arnhem-Zuid © DG

Nog maanden 70 kilometer per uur rijden op A325 door recyclen in plaats van vervangen vangrail

ELST/ARNHEM - Een flink deel van de oude vangrails die in de middenberm van de snelweg A325 tussen Knooppunt Ressen en Arnhem-Zuid staan, wordt niet vervangen maar gerenoveerd en teruggeplaatst. 

Dat is de reden dat de A325 er veel langer 'gemankeerd‘ bij blijft liggen dan de Pleyroute (N325) en dat de snelheidslimiet tot maar liefst begin oktober is verlaagd naar 70 kilometer per uur. 

Werk op A325 duurt langer

Volledig scherm
Nieuw stukje vangrail op A325 tussen Elst en Arnhem-Zuid © DG

De Pleyroute gaat vanaf maandag voor een kleine twee weken in de richting van Knooppunt Velperbroek op slot, voor groot onderhoud. Op de A325 duurt het werk echter veel langer, terwijl de ingreep veel beperkter is: nieuwe vangrails in de middenvangrail.

Pas op 4 oktober is deze klus afgerond, krijgen de nu versmalde rijstroken weer hun normale breedte en gaat de maximumsnelheid weer omhoog naar 100 overdag en 120 in de avond en nacht. 

De provincie Gelderland voert als wegbeheerder een relatief nieuw beleid door: circulair materiaalgebruik. Om verspilling en afval tegen te gaan, worden de vangrails niet zoals te doen gebruikelijk simpelweg vervangen maar opgeknapt.

Na te zijn weggehaald worden ze schoongemaakt en voorzien van een nieuwe, beschermde coatinglaag. 

Daarna komt de oude vangrail als nieuw weer in de A325-middenberm te staan. Het terugplaatsen gebeurt 's nachts gedurende de gehele maand september en de eerste week van oktober. 

Een deel van de vangrails was echter zo slecht, dat renovatie geen haalbare kaart meer was. Daarom is een deel van de vangrail de afgelopen dagen toch al vervangen door fonkelnieuwe, glimmende exemplaren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe