Volledig scherm
De entree van de Heldringstichting in Zetten. © Erik van 't Hullenaar

Kamervragen over uitbuiting meisjes Heldringstichting Zetten door loverboys

DEN HAAG/ ZETTEN - De PvdA in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld aan justitieminister Grapperhaus en minister De Jonge van Volksgezondheid over seksuele uitbuiting in de Helderingstichting in Zetten.

Zogenoemde loverboys hebben meisjes uit de jeugdzorginstelling Ottho Gerard Heldringstichting in Zetten uitgebuit, bleek vorige week uit berichtgeving van dagblad De Gelderlander. Vier meiden hebben aangifte gedaan, maar het aantal slachtoffers is waarschijnlijk veel groter.

Seksvideo's

De mannen, twintigers, lieten de kwetsbare meiden verliefd op hen worden, waarna ze jarenlang tot prostitutie werden gedwongen. Ook moesten de meisjes telefoonabonnementen afsluiten, bankgegevens afstaan en fraude plegen met hun DigiD. Bij weigeren werden ze bedreigd met geweld. Ook werd gedreigd seksvideo's van hen op sociale media te zetten.

Meisjes in zorginstellingen moeten vanwege hun kwetsbare positie beschermd worden tegen seksuele uitbuiting door loverboys, vinden PvdA-Kamerleden Attje Kuiken en Kirsten van den Hul. Ze willen van de ministers onder meer weten hoe die de meisjes van de Heldringstichting beter gaat beschermen en of er meer signalen bekend zijn over er soortgelijke gevallen bekend zijn in andere jeugdzorginstellingen. 

Inspectie

De Betuwse instelling scoorde hoog in een begin dit jaar uitgebracht rapport van de inspectie over de behandeling van loverboyslachtoffers. De twee Kamerleden vragen zich af wat de waarde is van zo'n rapportage als er toch sprake is van seksuele uitbuiting. Ze willen van Grapperhaus en De Jong weten of het beoordelingskader van de de inspectie mogelijk tekortschiet en wat daar eventueel aan gedaan kan worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Elster tieners veroveren online kerstbomenhandel in regio
    VIDEO

    Elster tieners veroveren online kerstbomen­han­del in regio

    ELST - Steeds meer gaat online en wordt thuis bezorgd: van boodschappen tot speelgoed, van de wasmachine tot schoenen. ,,Dus waarom de kerstboom niet’’, vroegen Bart Mathijssen en Julian Macleane uit Elst zich hardop af. Dus trekken de twee 18-jarige de ondernemersschoenen aan en verspreiden komend weekend in de Betuwe, Arnhem en Nijmegen 50.000 flyers. In de hoop zoveel mogelijk kerstbomen achter de voordeuren te krijgen.

Betuwe