Volledig scherm
De Heldringstichting in Zetten. © Eveline Van Elk

PvdA: Geen verbetering Heldring, dan dicht

ZETTEN - Als de minister niet op korte termijn de veiligheid van de jongeren in de Zettense Heldringstichting kan garanderen moet de instelling dicht. Dat stelt PvdA Tweede Kamerlid Attje Kuiken.

In de Tweede Kamer is geschrokken gereageerd op de berichtgeving van De Gelderlander over de instelling. ,,Dit is wereldschokkend”,zegt CDA’er René Peters. Kuiken zelf noemt de situatie ‘absurd’.

De Gelderlander onthulde dat de jeugdzorginstelling een onveilige plek is voor de opgenomen jongeren. Er is veel handel in drugs, jongeren met gedragsproblemen worden onvoldoende van elkaar gescheiden en loverboys lijken vrij spel te hebben op het terrein van de inrichting. De krant sprak met tientallen jongeren, ouders en oud-medewerkers. Justitie is momenteel bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar loverboys die meisjes uit de Heldring misbruikten.

'Tot op de bodem'

,,Dit kan natuurlijk niet. Als kinderen daar al niet meer veilig zijn dan zijn ze het nergens”, dat zegt CDA Kamerlid Peters over de instelling. Hij wil, net als zijn PvdA-collega Kuiken nog deze week een debat met minister Hugo de Jonge.

,,We moeten dit tot op de bodem uitzoeken en er moet direct ingegrepen worden. Het is heel urgent”, stelt Peters. Kuiken benadrukt dat een onafhankelijke partij onderzoek moet doen. ,,Als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden moeten we de kinderen daar weg halen. Dan moet de inrichting dicht.”

'Schokkend'

Volledig scherm
Als de minister niet op korte termijn de veiligheid van de jongeren in de Zettense Heldringstichting kan garanderen moet de instelling dicht, vindt Attje Kuiken (PvdA). © ANP

Ook andere fracties noemen de berichten over de Heldringstichting schokkend. ,,Als deze verhalen kloppen dan vraag je je af waarom er door de inspectie niet ingegrepen is. Juist als het om kwetsbare jongeren gaat is het extra belangrijk dat loverboys geen toegang hebben tot het terrein”, stelt Maarten Hijink van de SP. 

Ook in de regio schrikken bestuurders van de berichten. De Nijmeegse wethouder Bert Frings wil op korte termijn overleg met zijn collega-wethouders over de situatie. De gemeenten in  de regio betalen samen mee aan de instelling. 

De Heldringstichting laat op de eigen website weten geschrokken te zijn van de berichten maar ontkent dat de veiligheid van de jongeren in gevaar is. Wel zegt de instelling de ‘maatschappelijke problematiek te herkennen die de journalisten schetsen.’ Kuiken is niet tevreden met de reactie. ,,Ook het onderzoek van het Openbaar Ministerie toont aan dat er iets mis is. Dan kun je niet als instelling zo stellen dat de kinderen niet in gevaar zijn.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe