A12 tot ‘diep in de middag’ dicht nadat vrachtwagen door vangrail rijdt bij Zevenaar

VIDEODUIVEN - De snelweg A12 richting Arnhem blijft nog tot ‘diep in de middag’ dicht, nadat vanmorgen bij Zevenaar een vrachtwagen door de middenberm is gereden. De truck lag volgens wegbeheerder Rijkswaterstaat ‘onstabiel’ in de berm en daarom was wachten met bergen tot na de avondspits geen optie.

De afsluiting van de A12 geldt vanaf de Duitse grens, omdat op de plek van het ongeval de gesneuvelde middengeleider en een vangrail aan de andere zijde gerepareerd moeten worden.

Ook het wegdek moet schoongemaakt worden.

Rond 14.30 uur wordt er nog altijd hard aan de berging gewerkt, meldt Rijkswaterstaat via Twitter. Het advies aan automobilisten die vanuit Duitsland naar Arnhem willen, is om via A73 en A59 te rijden.

Chauffeur gewond

Het verkeer aan beide zijden van de A12 bij staat sinds vanmorgen 08.30 uur vast, nadat de vrachtwagen door de vangrail in de middenberm reed.

De vrachtwagen heeft daarbij drie auto’s aangetikt, in totaal raakten vier mensen gewond, dat is inclusief de vrachtwagenchauffeur. Het gaat om een  18-jarige man uit Dinxperlo, een 49-jarige man uit Doetinchem, een 39-jarige inwoner van Enschede en een vrouw van 27 uit Gelsenkirchen (Duitsland).

De aard van hun verwondingen is vooralsnog niet duidelijk, maar volgens de politie lijken alle verwondingen mee te vallen. Bekend is in ieder geval dat de vrachtwagenchauffeur niet naar het ziekenhuis hoefde.

Vanuit Duitsland ontstond een lange file van verkeer richting Arnhem, dat geen kant uit kon. Rijkswaterstaat leidde het door het incident ingesloten verkeer na 10.30 uur langs het ongeluk. 

Verkeer dat bij Zevenaar over de snelweg richting Duitsland wil, was ruim drie kwartier langer onderweg, doordat enige tijd alleen over de vluchtstrook langs de ongevalsplek gereden kan worden. Rond 11.15 uur was alleen de linkerrijstrook nog dicht en was de vertraging ongeveer twintig minuten. Het verkeer werd aangeraden om te rijden via Nijmegen en Boxmeer over de A50, A73 en A77.

Volledig scherm
Berging van de vrachtwagen. © Roland Heitink

Klapband waarschijnlijk de oorzaak

Door het ongeluk op de A12 liep daarnaast ook het verkeer op de A18 vast bij knooppunt Oud-Dijk: vanuit de Achterhoek was de vertraging lange tijd bijna anderhalf uur. Verstandig was het om een andere route te kiezen richting Arnhem. Rond 11.00 uur stond er vijf kilometer file. 

Er waren veel hulpdiensten ter plaatse, waaronder ambulances, politiewagens en auto’s van de brandweer. De oorzaak van het ongeval is volgens Rijkswaterstaat een klapband van de betrokken vrachtwagen.

Volledig scherm
De vertraging op de A12 en A18 na het ongeval. © Google Maps
Volledig scherm
De vrachtwagen ligt in de berm naast de A12 na het ongeval, waarbij meerdere auto's zijn geraakt. © Roland Heitink
Volledig scherm
Vertraging op de A12 in de richting van Doetinchem. © dG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers