Volledig scherm
File op de A12, elke ochtend en avond is het raak. Vooral tussen Duiven en Zevenaar. © Jan Ruland van den Brink

‘Fileprobleem op de A12 nog vóór de zomer aanpakken’

DUIVEN - Flexibele werktijden, werknemers belonen als ze op de fiets komen en telefonisch vergaderen. Een greep uit de opties die werkgevers uit de Liemers en Achterhoek gistermiddag opperden bij een bijeenkomst van Rijkswaterstaat en VNO-NCW om files op de snelweg A12 tegen te gaan. 

De A12 staat 's ochtends en 's avonds vast. ,,De weg zit volledig aan zijn capaciteit’’, zegt Willem Traag van Rijkswaterstaat. Al die files kosten 10 tot 15 miljoen euro per jaar. Dat is exclusief de kosten van incidenten. En dat zijn er zo'n 1.300 per jaar. 

Rijkswaterstaat wil graag de files terugdringen. Maar alle maatregelen die de organisatie zelf kan doen, heeft ze volgens Traag al genomen. ,,Bovendien gaat het om een periode van maximaal vijf jaar. Daarna ligt de A15 er en is de A12 verbreed.’’

Ideeën

Wat er dan over is? Zo veel mogelijk auto's uit die spits halen. Als er 5 tot 10 procent minder rijdt aan auto's, scheelt dat al veel aan file. En daarom zat Rijkswaterstaat dinsdagmiddag in Van der Valk in Duiven met werkgevers aan tafel om samen een plan te maken. ,,We willen komende maand zo veel mogelijk ideeën verzamelen en daarna maatregelen op een rij zetten en die aanbieden aan het ministerie. Nog voor de zomer willen we ze in de praktijk brengen.’’

Bouwvakkers

Transportbedrijven werken al met een zogeheten fileplansysteem. ,,In de file staan kost ons geld. Dat betaalt de klant niet’’, zegt een transportondernemer. Hij maakt zijn planning zo dat zijn chauffeurs zo min mogelijk in de file staan. Vóór zeven uur al vertrekken vanuit de Achterhoek, stelt een ondernemer. Maar dat werkt niet volgens de aanwezige Achterhoekers. De file op de A12 begint al om zes uur. ,,Met busjes met bouwvakkers die vanuit de Achterhoek naar het westen moeten. Voor hen is er geen alternatief’’, zegt een werkgever.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers