Beeld van een koets bij het mennen, in dit geval van Henry Bast uit Nijkerkerveen.
Volledig scherm
Beeld van een koets bij het mennen, in dit geval van Henry Bast uit Nijkerkerveen. © Bram van de Biezen

Het Materiaal: De koets van menner Joop Gommers oogt klassiek, maar is juist modern

Elke week vertelt een sporter over zijn of haar materiaal. Deel 43: menner Joop Gommers uit Dreumel over de presentatiewagen.

,,Ik kies bewust voor het merk De Laat. De bouwer, Peter de Laat, maakt de wagen volledig op maat voor mij. Hij is één van de weinige bouwers in Nederland die de wagens handmatig maakt. Peter luistert goed naar mijn wensen en vult die naar eigen inzicht aan. Daarom is het een topproduct.

,,Van oudsher moet de wagen de uitstraling hebben van een koets. De wagens van deze tijd lijken nog wel op een koets, maar de techniek waarmee ze gemaakt worden is modern. Voor een leek is dat op afstand niet te zien.

10.000 euro

Joop Gommers
Volledig scherm
Joop Gommers © Orange Pictures/Etienne Zegers

,,Ik heb bewust geen reservewagen. Voor mij is het belangrijk dat ik tijdens trainingen en wedstrijden met precíes dezelfde wagen rijd. De afstemming van het geheel is namelijk superbelangrijk. Het komt allemaal op details aan. Voor mij moet het materiaal altijd hetzelfde zijn.

,,Hoe vaak de wagen onderhouden moet worden, is afhankelijk van de mate van gebruik en het niveau waarop de sport beoefend wordt. Hoe beter je in de sport bent, hoe meer aandacht je besteedt aan het materiaal. Mijn wagen, ik rijd in het enkelspan, wordt twee keer per jaar onderhouden. Hij gaat zo’n tien jaar mee en kost rond de 10.000 euro.’'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport