Het Materiaal: De kogel van Lara Baars blijft op gewicht met staalballetjes

Elke week vertelt een sporter over zijn of haar materiaal. Deel 54: kogelstootster Lara Baars over de kogel.

,,Ik heb mijn kogel in 2015 cadeau gekregen. Hij is van staal en niet zomaar te koop in een doorsnee sportwinkel. Die van mij is van het merk Polanik, een Pools bedrijf. Zij verkopen atletiekonderdelen en hebben kogels met een IAAF-certificaat, van de internationale atletiekunie. Die kogels zijn goedgekeurd voor belangrijke wedstrijden.

Verflaagje

Lara Baars met haar kogel in de hand.
Volledig scherm
Lara Baars met haar kogel in de hand. © Flip Franssen

,,In mijn klasse is het verplicht om te gooien met een kogel van 3 kilo. Je bent vrij in de keuze van de diameter, maar hij moet wel tussen de 85 en 115 millimeter zijn. Ik heb kleine handen, dus vind het fijn om de kogel met de kleinste diameter te hebben. 85 dus.

,,Kogels zijn er in verschillende kleuren. Die van mij was geel. Inmiddels is er niks meer over van die kleur, doordat ik hem zoveel heb gebruikt. Het verflaagje rafelt er langzaamaan af. De kogel heeft nu de kleur van staal.

,,De kogel moet op gewicht blijven. Als-ie te licht wordt, moet je hem aanvullen met staalballetjes. Dat doe je door de dop eraf te halen die op de kogel zit. Vervolgens giet je de staalballetjes in de kogel. Het openen van de dop kan alleen met speciaal gereedschap. Voor elke grote wedstrijd wordt de kogel gewogen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport