Het Materiaal: De skiff is maar net iets breder dan de heupen

Elke week vertelt een sporter over zijn of haar materiaal. Deel 46: Roeister Veerle Verhoeven over haar skiff (een eenpersoonsboot).

eigen foto Freek Verhoeven roeien Veerle Verhoeven Groesbeek skiff Foto rubriek Het Materiaal
Volledig scherm
eigen foto Freek Verhoeven roeien Veerle Verhoeven Groesbeek skiff Foto rubriek Het Materiaal © eigen foto

,,Ik heb mijn boot in 2016 gekregen van mijn vader. De skiff is van het merk Wintech. Deze boot is speciaal gebouwd om zo min mogelijk weerstand van het water te krijgen. Hij is 7,9 meter lang en net iets breder dan mijn heupen. Daardoor is de boot instabiel, maar met de juiste techniek kun je stabiel roeien.

Farahilde
,,Een boot wordt gebouwd op het gewicht van degene die erin zit. Hij moet minimaal 14 kilo zijn. Na de wedstrijd kun je steekproefsgewijs eruit gepikt worden voor controle. Is je boot lichter dan 14 kilo, dan word je onderaan op de ranking geplaatst. Ik check van tevoren altijd hoe zwaar mijn boot is.

,,Elke boot wordt gedoopt. Die van mij heet Farahilde, wat varende strijdster betekent. Het staat met mooie sierlijke letters op de boot, het maakt hem herkenbaar.

,,Het onderhoud van de boot doe ik zelf. Door al het contact met water zit er soms kalk op. Dat haal ik weg met azijn. Dat werkt prima, maar daarna stinkt de hele loods. Als je het écht goed wilt doen, dan wax je de boot daarna ook nog. Dan glimt hij weer helemaal. Ik doe dat voor belangrijke wedstrijden. Het is een beetje bijgeloof.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport