Het Materiaal: Een klodder wax op de enkel bij het waterpolo

Elke week vertelt een sporter over zijn of haar materiaal. Dit keer waterpolokeeper Laura Aarts over wax.

,,Steeds meer waterpolosters gebruiken wax. Dat smeren ze op hun vingertoppen om meer grip te hebben. De bal wordt door de wax stroever.

,,Het is niet zoals bij het handbal, dat de bal helemaal wordt ingesmeerd. Officieel mag er zelfs niets op de bal zitten, maar soms blijven er wat restjes achter. Het gebruik van de wax op de vingers is niet verboden. Ikzelf gebruik geen wax. Als keeper is het niet fijn. Ik moet subtiel kunnen passen, als de bal blijft plakken dan kan ik niet lekker gooien.

Nederlands team

,,In het Nederlands team en bij mijn Hongaarse club gebruiken een aantal meiden het wel. Tijdens de wedstrijd gaat de wax er wel af. Als ze gewisseld worden, smeren ze hun vingertoppen opnieuw in. Sommigen doen zelfs een hele klodder op hun enkel, zodat ze in het water hun vingers weer kunnen insmeren.

,,De wax blijft in het water gewoon zitten. Het is net lijm. Probeer het maar eens onder de kraan ervan af te krijgen.

,,Als keepster merk ik er weinig van. Aanvallers kunnen beter dreigen. Op het moment dat ze even de hand boven de bal hebben, blijft-ie plakken.”

Waterpolokeeper Laura Aarts redt voor het Nederlands team.
Volledig scherm
Waterpolokeeper Laura Aarts redt voor het Nederlands team. © Henk Jan Dijks
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport