Het Materiaal: Happen in vieze klei is nu overbodig voor hockeyers

Elke week vertelt een sporter over zijn of haar materiaal. Dit keer hockeyster Tessa Schoenaker van NMHC over het bitje.

,,Sinds 2015 moet iedereen een bitje dragen. Je kan zelfs een boete krijgen als je er geen in hebt. Toevallig kreeg ik deze week een bal vol in mijn gezicht. Als ik geen bitje in had, hadden mijn tanden eruit gelegen.

,,Wij krijgen elk seizoen een gratis bitje van tandarts Erik Reukers. Hij maakt die voor ons, met het logo van Nijmegen erop. Vroeger moesten we daarvoor ‘happen’ in van die vieze klei. Maar onze keeperstrainer Frans Delfos is tandtechnicus en heeft een speciaal apparaat. Met een soort witte staaf scant hij ons gebit. Hij heeft het gebit van alle speelsters in zijn computer.

Bitje koken

,,Er zijn ook goedkopere exemplaren, plastic dingen. Die kosten 5 euro. Daar heb ik vroeger mee gespeeld, alleen houden die bijna niets tegen. Die bitjes moet je koken en dan in je mond aanduwen om ze goed te laten vormen.

,,Ik heb altijd met bitje gespeeld, maar er waren teamgenotes die dat niet deden. Janneke Woudenberg coachte bijvoorbeeld veel en kon moeilijk met een bitje in praten. Nu doet iedereen hem alleen uit bij een wissel, want water drinken ermee is lastig. Ik bewaar hem dan in mijn sok.”

Een hockeybitje
Volledig scherm
Een hockeybitje © Eigen beeld
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport