Het Materiaal: Schuine wielen en een bumper voor het botsen

Elke week vertelt een sporter over zijn of haar materiaal. Deel 47: rolstoelbasketbalster Ilse Arts uit Wijchen over de rolstoel.

Eigen foto Ilse Arts Rolstoelbasketbal rolstoel rubriek Het Materiaal
Volledig scherm
Eigen foto Ilse Arts Rolstoelbasketbal rolstoel rubriek Het Materiaal © eigen foto

,,Er zijn tientallen merken, in verschillende prijsklassen. Ik heb sinds 2016 een rolstoel van GTM uit Polen. Mijn coach van het nationale team is leverancier, hij adviseerde me die te nemen. Hij vindt dat mijn spel in die rolstoel het beste tot z’n recht komt.

,,Iedereen die rolstoelbasketbal beoefent, heeft een op maat gemaakte rolstoel. Voordat-ie speciaal voor mij in elkaar wordt gelast, meet de leverancier de breedte van mijn heupen, de lengte van mijn benen en hoogte van mijn rug. De rolstoel kost rond de 3000 euro. Ik krijg hem vergoed van de gemeente omdat ik invalide ben.

Wing
,,De wielen staan schuiner dan bij een gewone rolstoel. Hierdoor kun je sneller draaien en is de kans kleiner dat je vingers tussen twee wielen komen tijdens het basketballen. Voor op de rolstoel zit een wing, een bumper die ervoor zorgt dat je geen blauwe tenen krijgt als je tegen botst.

,,Naast de twee grote wielen heeft de rolstoel twee kleine wieltjes. Die zorgen ervoor dat je niet voorover en achterover kan vallen en dus een betere balans heb. Ze zijn te vergelijken met de zijwieltjes van een fiets.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport