Het Materiaal: Van kleins af aan een helm met felle kleuren

Elke week vertelt een sporter over zijn of haar materiaal. Deel 40: autocoureur Yelmer Buurman over de helm.

,,Iedere coureur heeft een helm met een eigen ontwerp. Dat begon bij mij zo’n twintig jaar geleden al. Ik ga naar de spuiter en geef daar aan wat ik mooi vind. Voor mij is dat een helm met felle kleuren, hoewel het ontwerp inmiddels rustiger is dan vroeger. Ik laat er bepaalde dingen in terugkomen. Heb bijvoorbeeld een helm gehad met een finishvlag bovenop. Momenteel staat er een afdruk van de wereld op.

Steeds lichter

De helm van autocoureur Yelmer Buurman.
Volledig scherm
De helm van autocoureur Yelmer Buurman. © eigen foto

,,Er is de voorbije zeventig jaar behoorlijk wat gebeurd met de helm. In de jaren 40 werd-ie nog gemaakt van kurk en leer, vanaf 2010 is het in de internationale autosport verplicht om een helm van carbon te dragen. Hij wordt steeds lichter. Vandaag de dag is een helm meestal 1,25 kilogram. Dat is prettig, want hoe lichter de helm, des te minder zwaar voor je nek. Bovendien is dat veiliger. En dat is waar een helm hoofdzakelijk voor dient.
,,Een helm is als een schoen. Ik koop hem in een bepaalde maat en hij gaat naar m’n hoofd staan. Ik race met een helm van Arai. Zij sponsoren mij. Ik gebruik hem een jaar of twee à drie. Ik bewaar al m’n oude helmen, er zitten meestal mooie herinneringen aan.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport