Burgemeester van Rozendaal Ester Weststeijn. ,, Een digitale verbinding blijft toch gemankeerd. Ik zie mensen liever in het echt.”
Volledig scherm
Burgemeester van Rozendaal Ester Weststeijn. ,, Een digitale verbinding blijft toch gemankeerd. Ik zie mensen liever in het echt.” © Rolf Hensel

‘Burgemeester, een cruciaal beroep met een kleine c’

Het virus en ikEster Weststeijn is burgemeester van de gemeente Rozendaal (1700 inwoners).

,,Koningsdag is echt een ding in Rozendaal. De Oranjevereniging had alles in kannen en kruiken, maar het ging niet door. Op 27 april was ik dus thuis. Ik zat nog in mijn ochtendjas toen de bel ging. Mijn man deed open. De Oranjevereniging bracht ons tompouces. Heel mooi en lief. Later kwamen er nog twee meiden aan de deur met zelfgebakken cupcakejes. Die bezorgden ze in de hele straat om toch wat van Koningsdag te maken.

Het begin van de coronacrisis was hectisch. Ik was er toen ‘24/7’ mee bezig. Veel voorzieningen en problemen die andere gemeenten wel hebben, die heeft Rozendaal niet. Maar wat we wél moeten doen, doen we met maar weinig medewerkers. Neem handhaving. De opsporingsambtenaren van buurgemeente Rheden werken normaliter op verzoek in Rozendaal. Hoe moest dat ineens met alle drukte op het Rozendaalse Veld en met picknickende mensen bij het kasteel?

Bij digitale B en W-vergaderingen vanuit huis zat ik soms met een van mijn jonge kinderen op schoot. Ik wilde ze de eerste weken niet naar de noodopvang brengen bij de Dorpsschool. Zo cruciaal vind ik mijn beroep niet in vergelijking met dat van anderen. Mijn man werkt vanuit huis. Toch brengen we ze inmiddels één of twee keer per week. Het kan echt niet anders. Al blijft burgemeester een cruciaal beroep met een kleine c.

Als ik met de kinderen naar een speeltuintje ga, bijvoorbeeld, knoop ik gesprekken aan met mensen op straat. Dan vraag ik hoe het gaat. Ik sprak iemand die jaren geleden op de intensive care werkte en nu terugkeert om collega’s lucht te geven. Veel Rozendalers werken in de zorg. Ik hoor verhalen die je ook hoort op tv. Als burgemeester is de kern van je vak om voor de verbinding te zorgen. Een digitale verbinding blijft toch gemankeerd, vind ik. Ik zie mensen liever in het echt.

Zoals op 4 en 5 mei. Vrijwilligers maken een film nu het programma niet doorgaat. Fantastisch. Toch zou ik het liefst op 4 mei spreken in een volle Rozendaalse kerk en dan met jonge en oude inwoners naar de begraafplaats lopen. Net zoals de meeste Rozendalers blijf ik nog zoveel mogelijk thuis. Dat zouden wielrenners en motorrijders, zeker van buiten onze regio, ook moeten doen. Kom niet naar de Posbank. Blijf thuis.”

Het virus en ik
Volledig scherm
Het virus en ik © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.