Burgemeester Schaap beeldbelt met vier gedecoreerden: ‘We willen er iets speciaals van maken’

Het virus en ikAgnes Schaap is burgemeester van Renkum, een gemeente met bijna 31.500 inwoners

,,Vrijdagochtend ga ik beeldbellen met vier van onze inwoners om hen te verrassen met een koninklijke onderscheiding. Op het moment dat ik bel staat er iemand voor de deur, met een cadeau en een persoonlijke brief van mij. We hebben het zo afgestemd met de mensen eromheen dat we elkaar kunnen zien. 

Quote

Heel moeilijk dat mensen in de verzor­gings­hui­zen en verpleeg­hui­zen nog steeds geen bezoek mogen ontvangen

De gedecoreerde zelf weet het nog niet, wat dat betreft is het als voorheen. Mensen uitnodigen in het gemeentehuis kan niet in deze tijd van corona natuurlijk. Maar we willen er wel iets heel speciaals van maken.

Ik ben heel blij dat de jeugd wat meer ruimte krijgt en dat de basisscholen weer opengaan. Heel moeilijk vind ik het dat mensen in de verzorgingshuizen en verpleeghuizen nog steeds geen bezoek mogen ontvangen. Begrijpelijk is het ook, want daar zitten onze kwetsbare inwoners. 

Het is ook heel moeilijk voor onze ondernemers en voor onze horeca. We hoopten op wat meer ruimte maar dat is uitgesteld. Ik denk dat iedereen het verstandelijk wel begrijpt. Maar gevoelsmatig en emotioneel ligt dat anders.

100 jaar

Agnes Schaap
Volledig scherm
Agnes Schaap © Gemeente Renkum

Ik mocht begin deze maand een inwoner van Renkum feliciteren met het bereiken van de leeftijd van 100 jaar. Onder het balkon bij zijn verzorgingshuis hadden mensen een prachtig feest georganiseerd. Het mooie aan deze tijd is dat mensen heel erg creatief zijn in het bedenken van oplossingen.

Je ziet nu ook de horeca kijken hoe het anders kan op het terras met minder tafels. We starten in Renkum een digitale denktank om met ondernemers en anderen ideeën te kunnen delen voor de 1,5 meter-economie.

Veel van wat er nu kan, zou je een paar maanden geleden niet voor mogelijk hebben gehouden. Vandaag (woensdag, red.) hadden we onze digitale raadsvergadering. Ik denk dat het nooit meer hetzelfde wordt. Maar allemaal missen we het fysieke contact. Als burgemeester bel ik mensen nu veel vaker, stuur ik een bloemetje, laat ik weten dat ik meeleef.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.