Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.
Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. © ANP

‘Dat feestje was een middelvinger’

het virus en ikAhmed Marcouch is burgemeester van Arnhem en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. 

,,Veruit de meeste mensen houden zich heel goed aan de regels. Daar ben ik trots op. Daarom erger ik me zo aan mannen van in de twintig - jongens zijn het niet meer - die in het Sonsbeekpark samenkomen en onze handhavers een grote mond geven. Al die mensen in de zorg die zo hard werken, en jij gedraagt je zo? Ga je schamen.

Ik baalde ook van dat feestje met veertig mensen dat we afgelopen week aantroffen. Het is onbestaanbaar dat mensen zo met leven en dood spelen. Want dat is het, als je met zoveel mensen samen komt. Het is een dikke vinger naar de samenleving, naar al die mensen die hard werken om dit virus te bestrijden. Daarom moet je er niet met een waarschuwing van af komen. 

Quote

Ik denk ook wel: wat als ik zelf besmet raak?

Dit gebeurde juist op een moment dat ik aan het zoeken was naar een opvangplek voor tientallen arbeidsmigranten die besmet waren geraakt. Dat was een heel akelige situatie. En daarom maakte het mij boos.

Het leven in de stad voelt aan als het voortdurend zondag is. Zo'n saaie zondag waarop er nooit iets te doen was, in de jaren tachtig. 

Ik denk ook wel: wat als ik zelf besmet raak? Thuis is het direct handenwassen, we hebben daar thuis afspraken over. Maar dit werk geeft ook energie, al is het nu in de ramadan nog wat intensiever. Ik doe daar aan mee. Mijn werkdag begint om half zeven, dan neem ik de kranten door, bekijk ik de laatste mails. En ik probeer om na twaalven niet meer op mijn telefoon te kijken. Maar ja, we hadden al die autobranden, dus dat lukte niet altijd. Het zijn lange dagen, onwerkelijk natuurlijk. Het geeft ook energie. 

We moeten volhouden. En dat vraag ik ook aan studenten die erover klagen dat ze niet samen voor de deur mogen eten. We kunnen allemaal de grens opzoeken en kijken hoe ver anderhalve meter is. Je kunt ook denken: hoe kan ik zelf helpen en zorgen dat handhavers niet die extra tijd aan mij kwijt zijn. Bedenk dat je hier sowieso meer mag dan in veel andere landen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.