Aart strang intesivist bij ziekenhuis rijnstate. Corona IC Arnhem
Volledig scherm
Aart strang intesivist bij ziekenhuis rijnstate. Corona IC Arnhem © Rolf Hensel

‘De familie mag nu niet meer langskomen, terwijl ze dat júist wil’

Het virus en ikAart Strang (37) is intensivist, medisch specialist op de intensive care, van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Zijn dagelijkse taak is het redden van mensenlevens.

,,Landelijk neemt het aantal patiënten met corona op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen af, maar op de IC van Rijnstate merken we daar nog weinig van. We liggen nagenoeg vol. We houden er rekening mee dat dit voorlopig ook zo blijft.

Quote

Opmerke­lijk genoeg zien we de laatste tijd minder patiënten bij de ‘normale’ spoedeisen­de zorg

Aart Strang, Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

In de afgelopen weken hebben we beperkt bezoek toegestaan (maximaal 1 familielid per 24 uur), maar dat is sinds kort niet meer mogelijk. Het is een extra preventiemaatregel om de kans op verspreiding van het coronavirus nog verder te  verminderen. 

De familie mag dus niet meer langs komen, terwijl ze juist dicht bij haar dierbare wil zijn. We zoeken nu naar technische oplossingen, zoals  beeldbellen, om toch een vorm van contact mogelijk te maken. Dat is zó belangrijk.

Rijnstate heeft momenteel 26 IC-bedden, waarvan 22 beschikbaar voor corona. Daarvan zijn er nu 20 bezet door coronapatiënten. Vier bedden zijn gereserveerd voor andere patiënten die ook intensieve zorg nodig hebben.

Zaken van leven en dood

Opmerkelijk genoeg zien we de laatste tijd minder patiënten bij de ‘normale’ spoedeisende zorg. De laatste 2,5 week zijn er zelfs geen reanimaties uitgevoerd. Normaal is dat 1 tot 2 x per week. We vragen ons af, hoe dat kan? Het gaat in dat soort gevallen toch om kritieke situaties, zaken van leven op dood?  

Ook bij cardiologie is deze bijzondere afname te zien geweest: van zo’n 200 naar 50 patiënten per week op de eerste harthulp. Inmiddels trekt dat, na een landelijke oproep (‘blijf niet thuis met hartklachten’) van cardiologen, weer aan.   

Even het hoofd leeg maken

De huisartsen hebben het eveneens minder druk dan gebruikelijk. Mijn vrouw, die waarnemend huisarts is, heeft amper werk. Ze is vaker thuis, en maakt zich nu onder andere verdienstelijk als ‘docent’ van onze zoon (6) en dochter (8). 

Als ik vrij ben, neem ik die taak graag van haar over. Zodat zij leuke dingen voor haarzelf kan doen. En als het even kan, loop ik twee keer per week hard. Even het hoofd leeg maken. Heerlijk is dat.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.