‘Een hermetisch afgesloten verzorgingstehuis, dat moeten we niet langer doen’

het virus en ikPaulien Lunter is praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk in de Arnhemse wijk de Geitenkamp. 

,,Wat mij betreft zijn we nu op een punt aangekomen in de coronacrisis dat we moeten gaan nadenken of het voorkomen van corona bij ouderen de hoogste prioriteit moet hebben. Wekenlang afgesloten zijn van bezoek, in de laatste, kwetsbare periode van je leven. Is dat het wel waard? Wat is kwaliteit van leven? Die vraag dringt zich nu steeds meer op. 

Paulien Lunter
Volledig scherm
Paulien Lunter © Erik van 't Hullenaar

Eén van mijn patiënten heeft jarenlang voor haar oude, zieke man gezorgd. Tot ze het afgelopen januari echt niet meer zelf kon. 

Haar man werd opgenomen in een verpleeghuis. Hij vond het er heel naar, voelde zich opgesloten en wilde naar huis. Zij bezocht hem iedere dag trouw, zodat hij zich fijn voelde en minder heimwee had.  Nu ziet ze hem niet meer. Het is alsof ze haar man helemaal kwijt is. Binnen de instellingen zijn de activiteiten stil gelegd, dus ook dat is er voor hem niet meer. Er is geen afleiding om deze tijd door te komen. Als naasten kun je geen kant op, want het is nu eenmaal het beleid van een zorginstelling. 

Quote

Wat is kwaliteit van leven? Die vraag dringt zich nu steeds meer op

Tol betalen

Een andere patiënt van ons die in een instelling verblijft, kreeg deze week te horen dat zij ernstig ziek is. Waar we normaal met een patiënt en zijn of haar eventuele kinderen om tafel gaan om deze situatie door te spreken, hang ik nu met haar aan de telefoon om haar wens tot euthanasie door te nemen. 

Dat voelt heel erg kil. Ook haar kinderen kunnen niet zomaar naar haar toe. Voor hen ligt nu een aanvraag bij de zorginstelling, of zij naar hun terminale moeder toe mogen.  

Het trieste is dat dit beleid heeft geleid tot vereenzaming en eenzaam overlijden van een grote groep mensen. En dat terwijl het sluiten van verzorgingshuizen voor bezoek niet heeft geleid tot het voorkomen van besmetting, door een tekort aan beschermingsmateriaal.

Mensen hebben aandacht nodig. Een hermetisch afgesloten verzorgingstehuis, dat kunnen we één of twee weken doen, maar niet zes.  Ik begrijp de eerste reactie van ons land om iedereen te beschermen tegen corona, maar nu is het tijd de balans op te maken. De tol die onze ouderen hiervoor betalen is het niet waard.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.