Aart Strang.
Volledig scherm
Aart Strang. © Rolf Hensel

Paar uurtjes rust in het Oeverhuis is goud waard
voor ic-arts Aart Strang

Het virus en ikAart Strang (37) is medisch specialist op de intensivecareafdeling van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Zijn dagelijkse taak is het redden van mensenlevens.

,,Had ik mijn complimenten al eens uitgesproken voor alle vrijwilligers in het ziekenhuis? Nee? Dan wil ik dat graag een keer doen. En dan met name richting de vrijwilligers die het Oeverhuis, normaal een logeerplek voor ouders van zieke kinderen, runnen. 

Quote

We kunnen niet alle levens redden. Zo’n 20 tot 30 procent van de coronapa­tiën­ten wordt ic-pa­tiënt en van hen overlijdt weer 25 procent.

Aart Strang, Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

Vanwege de coronacrisis was het gesloten, maar speciaal voor ons is het huis weer open gegaan. Het is nu omgebouwd tot een soort van minihotel voor ic-artsen. Heerlijk als je daar tijdens een zware nachtdienst even enkele uurtjes rust kunt pakken. Echt goud waard.

We zijn er nog niet zomaar van af, van die corona. Als je bedenkt dat nog maar 4 procent van de bevolking is geïnfecteerd en we uiteindelijk naar 60 procent besmetting gaan, dan staan ons nog heel veel opnamen te wachten. Of het nog twee jaar kan voortduren? Daar lijkt het wel op. 

Met op korte termijn misschien wel weer een piek, want mensen verliezen hun geduld nu ze horen dat de cijfers beter worden. Bevriende gezinnen vieren samen Koningsdag, samenscholingen op straat en in parken. De druk vanuit de economie neemt toe. Dat gaan we de komende weken en maanden echt merken.

Ik maak me zorgen over het aantal patiënten

Ik vel geen oordeel. Ik vind het ook lastig, al die dilemma’s. Maar ondertussen maak ik me wel zorgen. Zorgen over het aantal patiënten. Zorgen over de grootte van onze ic-afdeling. Straks gaat de gewone ziekenhuismolen weer draaien naast de coronamolen. Terwijl we nu al deskundig personeel te kort komen en veel collega’s, omdat ze weken achtereen ruim boven hun aantal contracturen hebben gewerkt, vooral behoefte hebben aan rust.

Kijkend naar mezelf zou ik wel wat meer afwisseling willen hebben. Patiënten vertonen min of meer hetzelfde ziektebeeld. Het werk wordt daardoor eentonig. Tegelijk worden we er, denk ik, wel beter in. In het behandelen van de mensen met corona, bedoel ik. 

Baat bij ontstekingsremmers

Eerst namen we alles over uit Italië. Nu hebben we onze eigen beademingsstrategieën. Die werken beter. En steeds meer mensen lijken baat te hebben bij ontstekingsremmers.

Tegelijk kunnen we niet alle levens redden. Zo’n 20 tot 30 procent van de coronapatiënten wordt ic-patiënt en van hen overlijdt weer 25 procent. Hoe goed we ook ons best doen, het ziekteverloop van corona is grillig en grimmig. Met name in de tweede week zijn de patiënten er vaak heel slecht aan toe.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.