Aart Strang bij de ingang van ziekenhuis Rijnstate Arnhem.
Volledig scherm
Aart Strang bij de ingang van ziekenhuis Rijnstate Arnhem. © Rolf Hensel

‘Patiënt leek corona te overwinnen, maar overleed aan complicaties’

Het virus en ikAart Strang (37) is intensivist, medisch specialist op de intensive care, van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Zijn dagelijkse taak is het redden van mensenlevens.

,,Gelukig gaat het langzaam maar zeker de goede kant op met de beteugeling van het coronavirus, maar we zijn er nog lang niet. Natuurlijk, er is sprake van een vermindering  van het aantal bedden (van 1150 naar circa 700 bedden) op de intensive care-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen, maar waakzaamheid blijft geboden.

Quote

We moeten niet vergeten dat we ook nu nog te maken hebben met enorme aantallen coronapa­tiën­ten

Aart Strang, Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

Die cijfers domineren vaak het nieuws. Ze worden in de maatschappelijke discussie ook aangegrepen om soepeler met de regels om te gaan.  En dan houd ik mijn hart vast. 

Ik zie nu al op straat dat de afgekondigde maatregelen geen of weinig indruk op mensen meer maakt. Op dat punt is soms zelfs sprake van een zekere losbandigheid. Daar maak ik me zorgen over en vraag me af hoe het verder moet als er weer een coronapiek ontstaat.  

Waar ik me ook aan stoor is als luchtigjes wordt gesproken over de dalende coronacijfers, want daarachter gaan zeer ernstig zieke patiënten schuil. We moeten niet vergeten dat we ook nu nog te maken hebben met enorme aantallen coronapatiënten. Er is nog steeds sprake is van een abnormale situatie.

De druk op de IC blijft hoog, omdat het ziekenhuis weer op gang begint te komen. Dat betekent onder andere meer operaties en dus de eventuele komst van postoperatieve patiënten.

De IC’s, ook die van Rijnstate, liggen in vergelijking met de periode vóór de coronacrisis nog steeds overvol. We hebben momenteel 14 coronapatiënten, en 3 niet-coronapatiënten op de IC. 

Vorige week hadden we een forse tegenvaller te verwerken. Een coronapatiënt, die 4 weken op de IC heeft gelegen, was aan de beterende hand. De patiënt is uiteindelijk toch nog overleden aan de complicaties van een klaplong en een longontsteking. 

Ik kan je zeggen, dat heeft er flink ingehakt. Dan lijkt de patiënt het te winnen van de corona, maar dan redt hij het net niet in zicht van de finish. Ja, dat is heel triest voor de nabestaanden. En een klap voor het team.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.