Paulien Lunter, praktijkverpleegkundige ouderenzorg bij huisartsenpraktijk Van Duivenboden
Volledig scherm
Paulien Lunter, praktijkverpleegkundige ouderenzorg bij huisartsenpraktijk Van Duivenboden © Erik van 't Hullenaar

Praktijkverpleegkundige Paulien Lunter: ‘Wat zou ik graag willen dat we als zorgpartijen allemaal met elkaar overleggen’

Virus en ikARNHEM - Paulien Lunter werkt als praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk in de Arnhemse wijk Geitenkamp. In coronatijd belt ze de kwetsbare ouderen in haar wijk om te vragen hoe het gaat. Deze week overleed één van de patiënten met wie Paulien een heel goed contact had. 

,,Er is een echtpaar in de wijk, beiden boven de negentig jaar, die zorg buiten de deur houden. Alleen de huisarts, één keer per dag wijkverpleging en mij laten ze toe. De dame, vermoedelijk aan het dementeren, brak een maand geleden haar heup. 

‘Ze doet niet wat ik zeg’

Ziekenhuis Rijnstate ontsloeg haar na de operatie, ze mocht naar huis. Thuis moest ze revalideren. Ik schrok omdat er niet met ons was overlegd. Als dat wel was gebeurd had ik de kwetsbare thuissituatie kunnen toelichten in de hoop dat er gekozen zou worden voor revalidatie in een kliniek. 

De vrouw moest nu thuis revalideren, en haar man op leeftijd moest haar daartoe bewegen. Maar ze luisterde niet. Ze at en dronk nauwelijks en wilde niet revalideren. ‘Ze doet niet wat ik zeg!’, zei haar echtgenoot tegen mij aan de telefoon. 

Géén coronatest

Quote

Haar echtgenoot thuis werd ondertus­sen ook steeds zieker, maar weigerde iedere vorm van wijkverple­ging

Paulien Lunter

De normaal nog zo vitale echtgenoot begon langzaam in te storten. Hij kon de zorg voor zijn vrouw niet aan. Ook zij verzwakte snel. Ik probeerde een crisisplek voor haar te regelen in een verzorgingstehuis, maar daar zou ze alleen worden opgenomen als zij getest zou worden op corona. Van de noodzaak van een coronatest kon de huisarts de GGD niet overtuigen, ook al had het echtpaar beide verhoging. 

Uiteindelijk werd de vrouw met een ambulance naar de eerste hulp gereden, waar zij positief werd getest op corona. Haar echtgenoot thuis werd ondertussen ook steeds zieker, maar weigerde iedere vorm van wijkverpleging. Zijn zoon heeft bij hem gewaakt, tot hij in deze zelfde week overleed. 

Wat zou ik graag willen dat we als zorgpartijen allemaal met elkaar overleggen. Al lijkt iemand in het ziekenhuis of in een revalidatiekliniek nog zo sterk, thuis kan de situatie heel anders zijn. En juist voor mensen op leeftijd kunnen een paar weken in niet-ideale omstandigheden al fataal zijn.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.