Rhedense burgemeester wil ruimhartig zijn met terrassen. ‘Ondernemers hebben een enorme drive’

Het virus en ikCarol van Eert is burgemeester van de gemeente Rheden, die ruim 43.000 inwoners telt.

,,Ik merk dat er een enorme drive bestaat bij mensen om weer aan de slag te gaan. Ik merk dat bij de horeca die uitkijkt naar 1 juni. We hebben de bedrijven een brief gestuurd waarin we ze uitnodigen om hun plannen aan ons voor te leggen. 

We willen meewerken aan de uitbreiding van terrassen, we willen zo ruimhartig mogelijk zijn. Maar het zou kunnen dat als je op een pleintje wat meer toestaat, je dat extra gedeelte dan wel eerder sluit dan 12 uur. Je wilt ook niet dat omwonenden meer overlast ervaren.

We gaan naar een fase waarin er meer verantwoordelijkheid bij mensen komt te liggen. Als er weer veel open gaat, kunnen we niet overal handhaven. In deze veiligheidsregio hebben we telkens gezegd: we handhaven in de openbare ruimte, niet in de privé-ruimte. We kunnen niet overal binnen gaan kijken.

Voor het eerst hebben we deze week met burgemeester en wethouders weer fysiek vergaderd. Wekenlang hebben we alleen vanuit huis gedaan, ik vond het fijn dat we elkaar weer zagen. We gaan bezig om de gemeenteraadszaal zo in te richten dat ook de raad weer kan vergaderen. Dat is belangrijk. 

Burgemeester Carol van Eert van Rheden. ,,Ik bel veel met mensen, maar verlang er ook naar weer meer mensen te zien.”
Volledig scherm
Burgemeester Carol van Eert van Rheden. ,,Ik bel veel met mensen, maar verlang er ook naar weer meer mensen te zien.” © Gemeente Rheden

Ik zelf kijk er naar uit om de burgervader-rol weer meer te kunnen spelen. Ik bel veel met mensen, maar verlang er ook naar weer meer mensen te zien. Ik werk 80 tot 90 procent van de tijd thuis. En we blijven dat in de gemeente Rheden ook doen tot september, we hebben als overheid een voorbeeldrol.

Ik maak me wel wat zorgen over mijn moeder die in Brabant woont. Ze is dementerend, belt me heel vaak op een dag omdat ze zich alleen voelt. Mijn broer en ik gaan elk weekend langs, om en om. Maar je kunt haar nu niet meenemen voor een tochtje, dat is jammer. 

De situatie van ouderen in verpleeghuizen is sowieso een bron van zorg. In Dieren hebben we een verzorgingshuis dat in het nieuws kwam doordat er hekken geplaatst werden om kinderen van bewoners buiten te houden. Ik heb er begrip voor dat ze dat gedaan hebben, maar het had eigenlijk nooit zover moeten komen.  Gelukkig heeft men de bewoners weten te beschermen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.