Jeroen Geuze, docent op het OBC in Elst.
Volledig scherm
Jeroen Geuze, docent op het OBC in Elst. © Erik van 't Hullenaar

‘Benieuwd wat we kunnen leren van de aanpak op basisscholen’

Het virus en ikJeroen Geuze (38) is wiskundedocent aan het OBC in Elst en druk met digitaal onderwijs. Maar nu even niet, want het is meivakantie.

,,Ik zit lekker op het balkon in de zon naar het Q-Music Koningsdag Festival te luisteren. Koningsdag op deze manier beleven is voor mij niet zo wennen, want dat vierde ik vaak al thuis. Ik ben geen type voor massale feesten of markten.

Zometeen, om 16.00 uur, zet ik de televisie aan en doe ik mee aan de nationale toast. Ik proost dan op een goede gezondheid voor iedereen, en mijn familie, partner en leerlingen in het bijzonder. Zeker in deze tijd is dat het belangrijkst. Dus er gaat dadelijk een lekker speciaalbiertje open en dan toast ik mee. Ik denk aan een Kasteel Rouge of een Duvel Tripel Citra.

Digitaal lesgeven is intensief

De eerste week van de meivakantie heb ik veel uitgerust. Dat was nodig, mijn energie had een dipje door de drukte van de afgelopen tijd. Digitaal lesgeven is intensief. Nu kan ik nog een weekje ontspannen en leuke dingen doen. Om na de vakantie fris aan de slag te gaan met de uitdaging van onderwijzen in de anderhalvemetersamenleving.

Nu de basisscholen openen, is de kans dat wij in juni volgen reëel. Mits het goed gaat natuurlijk en Corona niet weer opleeft. Ik ben heel benieuwd hoe scholen het aanpakken. Zeker wat betreft praktische zaken zoals de indeling van klaslokalen.

Acht tafels per lokaal

Onze conciërge heeft afgelopen week opgemeten hoeveel tafels er in een lokaal kunnen, op een veilige afstand. Ik geloof dat ik het getal 8 heb horen vallen. Dat is niet veel natuurlijk. We kunnen gelukkig leren van de aanpak en ideeën op basisscholen.

Voor onze eindexamenkandidaten valt er veel weg. Geen examenfeestjes, geen gala en geen diploma-uitreiking. Het idee is om de laatste twee op een geschikt tijdstip over te doen. Na de zomervakantie, als het weer mag. Het zou jammer zijn als zulke belangrijke mijlpalen helemaal aan ze voorbij gaan.

Volop gamen nu school niet hoeft

Mijn leerlingen hebben nu ook vakantie. Voor het grootste deel meer dan verdiend, het is superknap dat veel van hen het zelfstandig rondbreien. Ik denk dat ze volop gamen nu school even niet hoeft.

Er zijn ook kinderen die hun vrije tijd besteden aan minder voor de hand liggende activiteiten, zoals tekenen en het leren van Japans. Ik wens ze allemaal een heel fijne vakantie en zie ze volgende week graag weer op Teams.”

Betuwe