Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van de gemeente Overbetuwe.
Volledig scherm
Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos van de gemeente Overbetuwe. © Gerard Burgers

Burgemeester Hoytink-Roubos: ‘Laten we samen ervoor zorgen dat het stapjes vooruit blijven’

Het virus en ikPatricia Hoytink-Roubos is burgemeester van Overbetuwe. ‘Deze versoepeling geeft fysiek en mentaal wat ruimte, maar we zijn er nog niet’

“Heel fijn dat er na twee maanden ruimte is voor versoepeling. Ik denk dat iedereen daar wel aan toe is. Toch wil ik waarschuwen: dit betekent niet dat de pandemie voorbij is. Dat we terug kunnen naar hoe het vóór de coronacrisis was. Want dan zou de terugval wel eens heel hard kunnen zijn.

We zetten nu steeds een stapje richting het ‘nieuwe normaal’. De drukte op de IC’s is beheersbaar, onder controle. Dat neemt niet weg dat er nog steeds mensen ziek zijn, en zelfs opgenomen worden of sterven. Corona is een ernstige ziekte met in sommige gevallen de dood tot gevolg. Zolang hiervoor geen vaccin of medicijn is, moeten we ons aan bepaalde regels houden.

Quote

Ik hoop dat iedereen inziet dat we het heel goed doen, maar de strijd nog niet voorbij is.

Ondernemers hebben het zwaar. De middenstand en de horeca worden hard getroffen tijdens deze crisis. Het is daarom fijn dat er nu ruimte komt voor de contactberoepen, en dat andere sectoren volgen als de cijfers een gunstig beeld blijven geven. Maar dan moeten we wel allemaal alert blijven, nu niet verslappen.

Sinds het begin van de crisis, nu alweer twee maanden geleden, is de inzet van politie en boa’s in Overbetuwe opgeschaald. Dat blijft zo. Met name plekken waar drukte kan worden verwacht nu de maatregelen soepeler zijn, zullen gecontroleerd worden. Ik hoop dat iedereen inziet dat we het heel goed doen, maar de strijd nog niet voorbij is.

Quote

De strijd is nog niet gewonnen. Hou dus vol.

Desondanks geeft de versoepeling weer wat lucht. Persoonlijk vind ik met name dat ‘vermijd drukte’ erg belangrijk. Het geeft toch een ander gevoel, je voelt je minder schuldig als je een keer een blokje om gaat, of buiten sport. Want dat mag weer. In vergelijking met het advies van daarvoor - blijf thuis - geeft dit veel meer ruimte. Ook mentaal.

Toch blijf ik, als burgemeester, als voormalig verpleegkundige én als mens, voorzichtig. En ik roep bij deze inwoners op om hetzelfde te doen. Hou die 1,5 meter afstand, te allen tijde. Blijf weg van plekken waar veel mensen samen komen. Blijf nadenken, wees verstandig.

De strijd is nog niet gewonnen. Hou dus vol. En laten we er met z’n allen zo voor zorgen dat dit de eerste van vele stapjes vooruit is, en dat we geen stapjes terug hoeven doen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe